Re: Prosím o pomoc!!!
Doporučuji nejdříve zajít za dlužníkem a požádat ho o zaplacení dluhu s tím, že pokud nezaplatí například do čtrnácti dnů (klidně i ihned), tak to dáte k soudu. Pokud nezaplatí, tak podáte žádost na vydání platebního rozkazu k místně příslušnému okresnímu soudu (v místě bydliště dlužníka). Najděte si na internetu pojem platební rozkaz, abyste pochopila, o co jde.
S dlužníkem jsem hovořila několikrát ale stále se nemá k tomu aby částku vrátil.Psala jsem mu i doporučené psaní s datem vrácení částky ale dopis mi přišel zpět s tím,že se nenachází na adrese trvalého pobitu.Tak tedy teď mohu podat žádost na vydání platebního rozkazu?Dlužník bydlí v Bruntále tak to musím zaslat na soud do Bruntálu?Děkuji za Vaše rady.
Pokuste si zavolat na soud nebo se obraťte na nějakou občanskou poradnu. Domnívám se, ano, měla byste to v tomto případě adresovat do Bruntálu. Nemusíte mít obavy, soud sám už to odešle na příslušný soud. Musíte vylíčit skutkovou podstatu - podrobně od kdy Vám dluží, za co, jak k tomu došlo, můžete si účtovat úroky (ale budou asi zanedbatelné), kopii uznání závazku, budete muset zaplatit soudní poplatek ve výši 4%, má to spousty formálních náležitostí, pokud však budete mít něco špatně, soud Vás vyzve k doplnění.
>>>>Jeden člověk mi dluží 20700 kč.Mám na to napsaný
>>>>papír
>>>>s jeho podpisem a souhlasem s vrácením částky ale
>>>>bohužel jsem tam neuvedla do kterého dne mi částku
>>>>vrátí,proto jsem nemohla podat žádost na trestní
>>>>oznámení.Od
>>>>nadřízeného policisty s kterým jsem mluvila mi bylo
>>>>telefonicky zděleno že mám podat žádost na občansko
>>>>právní soud ale nevím jak se taková žádost píše.Mohu
>>>>vás
>>>>proto požádat o pomoc jak ji napsat?A ještě jsem se
>>>>chtěla zeptat jak vlastně mám postupovat.Děkuji za
>>>>vaši
>>>>radu a pomoc. Sl.Šárka
>>>
>>>Doporučuji nejdříve zajít za dlužníkem a požádat ho o
>>>zaplacení dluhu s tím, že pokud nezaplatí například
>>>do
>>>čtrnácti dnů (klidně i ihned), tak to dáte k soudu.
>>>Pokud nezaplatí, tak podáte žádost na vydání
>>>platebního
>>>rozkazu k místně příslušnému okresnímu soudu (v místě
>>>bydliště dlužníka). Najděte si na internetu pojem
>>>platební rozkaz, abyste pochopila, o co jde.
>>
>>S dlužníkem jsem hovořila několikrát ale stále se
>>nemá
>>k tomu aby částku vrátil.Psala jsem mu i doporučené
>>psaní s datem vrácení částky ale dopis mi přišel zpět
>>s
>>tím,že se nenachází na adrese trvalého pobitu.Tak
>>tedy
>>teď mohu podat žádost na vydání platebního
>>rozkazu?Dlužník bydlí v Bruntále tak to musím zaslat
>>na soud do
>>Bruntálu?Děkuji za Vaše rady.
>
>Pokuste si zavolat na soud nebo se obraťte na nějakou
>občanskou poradnu. Domnívám se, ano, měla byste to v
>tomto případě adresovat do Bruntálu. Nemusíte mít
>obavy, soud sám už to odešle na příslušný soud. Musíte
>vylíčit skutkovou podstatu - podrobně od kdy Vám dluží, za
>co, jak k tomu došlo, můžete si účtovat úroky (ale
>budou asi zanedbatelné), kopii uznání závazku, budete
>muset zaplatit soudní poplatek ve výši 4%, má to spousty
>formálních náležitostí, pokud však budete mít něco
>špatně, soud Vás vyzve k doplnění.
Mluvila jsem s policejním vyšetřovatelem a ten mi povídal,že se to bude řešit na soudu,kde k činu došlo.Tedy pokud si dlužník peníze půjčil v Českých Budějovicích tak by to měl řešit místní soud.Ale budu to tedy adresovat do Bruntálu.Podepsaný dlužní list od něho mám tak jen připíši podrobně za co vše mi dluží a když se částka vyšplhala na 20700kč tak já budu muset z této dlužné částky zaplatit ta 4%?V podepsaném dlužném listu nemám uvedeny úroky ale i přesto o ně mohu žádat?Jejich víši mi vypočítá sám soud?
Já se tedy teď ještě pokusím sopjit s dlužníkem a pokud mi přijde psaní zpět tak pak mám tedy podat žádost na platební rozkaz a zaslat to na okresní soud a pak nadále postupovat podle Vašich rad?Omlouvám se,že se ptám jak dítě ale nikdy jsem toto nepodstupovala.Nechci udělat nějakou chybu.Děkuji za Vaši trpělivost a za Vaše užitečné rady.Přeji krásný den sl.Šárka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.