Re: Prosím o pomoc!!!
Doporučuji nejdříve zajít za dlužníkem a požádat ho o zaplacení dluhu s tím, že pokud nezaplatí například do čtrnácti dnů (klidně i ihned), tak to dáte k soudu. Pokud nezaplatí, tak podáte žádost na vydání platebního rozkazu k místně příslušnému okresnímu soudu (v místě bydliště dlužníka). Najděte si na internetu pojem platební rozkaz, abyste pochopila, o co jde.
S dlužníkem jsem hovořila několikrát ale stále se nemá k tomu aby částku vrátil.Psala jsem mu i doporučené psaní s datem vrácení částky ale dopis mi přišel zpět s tím,že se nenachází na adrese trvalého pobitu.Tak tedy teď mohu podat žádost na vydání platebního rozkazu?Dlužník bydlí v Bruntále tak to musím zaslat na soud do Bruntálu?Děkuji za Vaše rady.
Pokuste si zavolat na soud nebo se obraťte na nějakou občanskou poradnu. Domnívám se, ano, měla byste to v tomto případě adresovat do Bruntálu. Nemusíte mít obavy, soud sám už to odešle na příslušný soud. Musíte vylíčit skutkovou podstatu - podrobně od kdy Vám dluží, za co, jak k tomu došlo, můžete si účtovat úroky (ale budou asi zanedbatelné), kopii uznání závazku, budete muset zaplatit soudní poplatek ve výši 4%, má to spousty formálních náležitostí, pokud však budete mít něco špatně, soud Vás vyzve k doplnění.
>>>>Jeden člověk mi dluží 20700 kč.Mám na to napsaný
>>>>papír
>>>>s jeho podpisem a souhlasem s vrácením částky ale
>>>>bohužel jsem tam neuvedla do kterého dne mi částku
>>>>vrátí,proto jsem nemohla podat žádost na trestní
>>>>oznámení.Od
>>>>nadřízeného policisty s kterým jsem mluvila mi bylo
>>>>telefonicky zděleno že mám podat žádost na občansko
>>>>právní soud ale nevím jak se taková žádost píše.Mohu
>>>>vás
>>>>proto požádat o pomoc jak ji napsat?A ještě jsem se
>>>>chtěla zeptat jak vlastně mám postupovat.Děkuji za
>>>>vaši
>>>>radu a pomoc. Sl.Šárka
>>>
>>>Doporučuji nejdříve zajít za dlužníkem a požádat ho o
>>>zaplacení dluhu s tím, že pokud nezaplatí například
>>>do
>>>čtrnácti dnů (klidně i ihned), tak to dáte k soudu.
>>>Pokud nezaplatí, tak podáte žádost na vydání
>>>platebního
>>>rozkazu k místně příslušnému okresnímu soudu (v místě
>>>bydliště dlužníka). Najděte si na internetu pojem
>>>platební rozkaz, abyste pochopila, o co jde.
>>
>>S dlužníkem jsem hovořila několikrát ale stále se
>>nemá
>>k tomu aby částku vrátil.Psala jsem mu i doporučené
>>psaní s datem vrácení částky ale dopis mi přišel zpět
>>s
>>tím,že se nenachází na adrese trvalého pobitu.Tak
>>tedy
>>teď mohu podat žádost na vydání platebního
>>rozkazu?Dlužník bydlí v Bruntále tak to musím zaslat
>>na soud do
>>Bruntálu?Děkuji za Vaše rady.
>
>Pokuste si zavolat na soud nebo se obraťte na nějakou
>občanskou poradnu. Domnívám se, ano, měla byste to v
>tomto případě adresovat do Bruntálu. Nemusíte mít
>obavy, soud sám už to odešle na příslušný soud. Musíte
>vylíčit skutkovou podstatu - podrobně od kdy Vám dluží, za
>co, jak k tomu došlo, můžete si účtovat úroky (ale
>budou asi zanedbatelné), kopii uznání závazku, budete
>muset zaplatit soudní poplatek ve výši 4%, má to spousty
>formálních náležitostí, pokud však budete mít něco
>špatně, soud Vás vyzve k doplnění.
Mluvila jsem s policejním vyšetřovatelem a ten mi povídal,že se to bude řešit na soudu,kde k činu došlo.Tedy pokud si dlužník peníze půjčil v Českých Budějovicích tak by to měl řešit místní soud.Ale budu to tedy adresovat do Bruntálu.Podepsaný dlužní list od něho mám tak jen připíši podrobně za co vše mi dluží a když se částka vyšplhala na 20700kč tak já budu muset z této dlužné částky zaplatit ta 4%?V podepsaném dlužném listu nemám uvedeny úroky ale i přesto o ně mohu žádat?Jejich víši mi vypočítá sám soud?
Já se tedy teď ještě pokusím sopjit s dlužníkem a pokud mi přijde psaní zpět tak pak mám tedy podat žádost na platební rozkaz a zaslat to na okresní soud a pak nadále postupovat podle Vašich rad?Omlouvám se,že se ptám jak dítě ale nikdy jsem toto nepodstupovala.Nechci udělat nějakou chybu.Děkuji za Vaši trpělivost a za Vaše užitečné rady.Přeji krásný den sl.Šárka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 11. 2005 19:14
Jeden člověk mi dluží 20700 kč.Mám na to napsaný papír s jeho podpisem a souhlasem s vrácením částky ale bohužel jsem tam neuvedla do kterého dne mi částku vrátí,proto jsem nemohla podat žádost na trestní oznámení.Od nadřízeného policisty s kterým jsem mluvila mi bylo telefonicky zděleno že mám podat žádost na občansko právní soud ale nevím jak se taková žádost píše.Mohu vás proto požádat o pomoc jak ji napsat?A ještě jsem se chtěla zeptat jak vlastně mám postupovat.Děkuji za vaši radu a pomoc. Sl.Šárka