Re: Díky za reakci!!!
*** Podotýkám, že se s takovými dárky nesetkávám :-)), takže nevím, jak to praktikují jiní, ale podle mě Vy s tím foťákem nemáte co dočinění - je to součást produktu, který jste zprostředkovali, tak proč přes Vás? A navíc, je to dárek, tak proč fakturovat a přefakturovat? ***
>>>>Společnost, pro kterou zprostředkováváme úvěry, dává
>>>>jako akci k úvěru fotoaparát. Nám přijde od firmy, co
>>>>je prodává, faktura za zboží na 3000+19% DPH a oni po
>>>>nás chtějí, abychom jim vystavili fakturu na provizi
>>>>z
>>>>úvěru na 3000+0% DPH, a tak jim fotoaparát
>>>>přefakturovali. Na úvěrové smlouvě je jen poznámka o
>>>>předání
>>>>foťáku onou společností, ale není vyčíslena jeho
>>>>cena.
>>>>S
>>>>úvěrovou společností máme smlouvu o akci, kde je celý
>>>>postup popsán, což ale neznamená, že je správný.
>>>>Nějak se mi nezdá, že by to bylo možné - dát do
>>>>nákladů nákup foťáku, odečíst si DPH a pak jim za to
>>>>naúčtovat provizi bez DPH.
>>>>Prosím Vás o názor, jestli to takhle jde a jestli by
>>>>neměla být případně cena fotoaparátu napsaná na
>>>>smlouvě
>>>>o úvěru.
>>Foťák
>>zůstane klientovi, co jsme mu zprostředkovali úvěr.
>>Ale na úvěrové smlouvě, která je mezi úvěrovou
>>společností a ním /my tam figurujeme jako dealeři/ je
>>jen
>>potvrzení, že foťák převzal, ale nic o ceně.
Podotýkám, že se s takovými dárky nesetkávám :-)),
>takže nevím, jak to praktikují jiní, ale podle mě Vy s
>tím foťákem nemáte co dočinění - je to součást
>produktu, který jste zprostředkovali, tak proč přes Vás? A
>navíc, je to dárek, tak proč fakturovat a přefakturovat?
>***
Protože jsou mazaní /nebo blbí/ jako liška. Kdyby to zákazníkovi dali oni, asi by se jim to daňově nehodilo, tak se to snaží hodit na nás, protože řeknou: my jsme velká společnost, máme na to právníky a ti řekli, že si to můžete dát do nákladů. Chcete snad říct že vy, malá účetní myš, to víte líp nebo co? A tak si to 90% autobazarů dá do nákladů, protože "oni" to řekli. Když jsem chtěla, aby mi řekli podle jakého paragrafu, tak mleli dokola pořád to samé a nic z nich nevypadlo. Asi tam má někdo strejdu, co prodává foťáky a nějak se jich nemůže zbavit.
*** Pokud jim budete chtít vyhovět, pak máte podle mě jedinnou cestu: Foťák koupit, uplatnit DPH - nákup Vám zřejmě nikdo nezpochybní. Foťák můžete pak následně darovat - taky nikdo nemůže zpochybnit - ale musíte vyloučit z nákladů, odvést DPH a následně ale uplatnit jako odečitatelnou položku od ZD ***
Nové řešení?
A co takhle
Ve smlouvě o akci máme v podstatě napsáno, že my koupíme foťák za 3000+DPH a oni nám dají mimořádnou provizi 3000 /osvobozeno/.
Šlo by tedy celou částku za koupi fotoaparátu včetně DPH /které si neuplatním, protože se jedná o výdaj k osvobozenému plnění/ dát do nákladů? Takhle bychom tratili jen na tom DPH, což není nic moc, ale na druhou stranu ten úvěr je na naše zboží, na kterém máme marži a ještě dostaneme normální provizi za zprostředkování úvěru. To by šlo?
Jinak ještě jednou děkuju za pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.