Re: Díky za reakci!!!
*** Podotýkám, že se s takovými dárky nesetkávám :-)), takže nevím, jak to praktikují jiní, ale podle mě Vy s tím foťákem nemáte co dočinění - je to součást produktu, který jste zprostředkovali, tak proč přes Vás? A navíc, je to dárek, tak proč fakturovat a přefakturovat? ***
>>>>Společnost, pro kterou zprostředkováváme úvěry, dává
>>>>jako akci k úvěru fotoaparát. Nám přijde od firmy, co
>>>>je prodává, faktura za zboží na 3000+19% DPH a oni po
>>>>nás chtějí, abychom jim vystavili fakturu na provizi
>>>>z
>>>>úvěru na 3000+0% DPH, a tak jim fotoaparát
>>>>přefakturovali. Na úvěrové smlouvě je jen poznámka o
>>>>předání
>>>>foťáku onou společností, ale není vyčíslena jeho
>>>>cena.
>>>>S
>>>>úvěrovou společností máme smlouvu o akci, kde je celý
>>>>postup popsán, což ale neznamená, že je správný.
>>>>Nějak se mi nezdá, že by to bylo možné - dát do
>>>>nákladů nákup foťáku, odečíst si DPH a pak jim za to
>>>>naúčtovat provizi bez DPH.
>>>>Prosím Vás o názor, jestli to takhle jde a jestli by
>>>>neměla být případně cena fotoaparátu napsaná na
>>>>smlouvě
>>>>o úvěru.
>>Foťák
>>zůstane klientovi, co jsme mu zprostředkovali úvěr.
>>Ale na úvěrové smlouvě, která je mezi úvěrovou
>>společností a ním /my tam figurujeme jako dealeři/ je
>>jen
>>potvrzení, že foťák převzal, ale nic o ceně.
Podotýkám, že se s takovými dárky nesetkávám :-)),
>takže nevím, jak to praktikují jiní, ale podle mě Vy s
>tím foťákem nemáte co dočinění - je to součást
>produktu, který jste zprostředkovali, tak proč přes Vás? A
>navíc, je to dárek, tak proč fakturovat a přefakturovat?
>***
Protože jsou mazaní /nebo blbí/ jako liška. Kdyby to zákazníkovi dali oni, asi by se jim to daňově nehodilo, tak se to snaží hodit na nás, protože řeknou: my jsme velká společnost, máme na to právníky a ti řekli, že si to můžete dát do nákladů. Chcete snad říct že vy, malá účetní myš, to víte líp nebo co? A tak si to 90% autobazarů dá do nákladů, protože "oni" to řekli. Když jsem chtěla, aby mi řekli podle jakého paragrafu, tak mleli dokola pořád to samé a nic z nich nevypadlo. Asi tam má někdo strejdu, co prodává foťáky a nějak se jich nemůže zbavit.
*** Pokud jim budete chtít vyhovět, pak máte podle mě jedinnou cestu: Foťák koupit, uplatnit DPH - nákup Vám zřejmě nikdo nezpochybní. Foťák můžete pak následně darovat - taky nikdo nemůže zpochybnit - ale musíte vyloučit z nákladů, odvést DPH a následně ale uplatnit jako odečitatelnou položku od ZD ***
Nové řešení?
A co takhle
Ve smlouvě o akci máme v podstatě napsáno, že my koupíme foťák za 3000+DPH a oni nám dají mimořádnou provizi 3000 /osvobozeno/.
Šlo by tedy celou částku za koupi fotoaparátu včetně DPH /které si neuplatním, protože se jedná o výdaj k osvobozenému plnění/ dát do nákladů? Takhle bychom tratili jen na tom DPH, což není nic moc, ale na druhou stranu ten úvěr je na naše zboží, na kterém máme marži a ještě dostaneme normální provizi za zprostředkování úvěru. To by šlo?
Jinak ještě jednou děkuju za pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
23. 11. 2005 16:59
Ještě jednou prosím o radu:
Společnost, pro kterou zprostředkováváme úvěry, dává jako akci k úvěru fotoaparát. Nám přijde od firmy, co je prodává, faktura za zboží na 3000+19% DPH a oni po nás chtějí, abychom jim vystavili fakturu na provizi z úvěru na 3000+0% DPH, a tak jim fotoaparát přefakturovali. Na úvěrové smlouvě je jen poznámka o předání foťáku onou společností, ale není vyčíslena jeho cena. S úvěrovou společností máme smlouvu o akci, kde je celý postup popsán, což ale neznamená, že je správný.
Nějak se mi nezdá, že by to bylo možné - dát do nákladů nákup foťáku, odečíst si DPH a pak jim za to naúčtovat provizi bez DPH.
Prosím Vás o názor, jestli to takhle jde a jestli by neměla být případně cena fotoaparátu napsaná na smlouvě o úvěru. Případně paragraf.
Děkuji