Re: nárok na dovolenu kratší úvazek
Děkuji moc paní jasná. Já jsem původně byla taky tohoto názoru, ale jak jsem hledala informace tak jsem narazila na podobný dotaz a ta odpověď mě zviklala.
Prosím podívejte se na to. Děkuji.
https://www.penize.cz/pracovni-pravo/316611-dovolena-pri-uvazku-na-jeden-den
Dobrý den, řešila jsem stejný problém. Mzdový program mi přepočítává nároky na dovolenou a nezdál se mi nárok 1 den u stejného případu, dodavatel programu mi poslal tohle vyjádření: "Pracovnice pracuje pouze 1 den v týdnu, pracovní poměr trvá celý kalendářní rok. Roční nárok na dovolenou v organizaci činí 25 dnů. Dle Vašeho názoru má mít nárok na 5 dní dovolené, nikoliv 1 den a opíráte se o §214 ZP.
Předávám tedy odpověď analytiků:
Pracuje-li zaměstnanec 5 dní v týdnu, činí jeho nárok na dovolenou 5 týdnů * 5 dní tj. 25 dní.
Pracuje-li zaměstnanec 1 den v týdnu, pět týdnů u něj činí 5*1=5 dní. Jelikož ale zaměstnanec pracující 1 den v týdnu nesplní základní podmínku vzniku práva na dovolenou za kalendářní rok, ani její poměrnou část dle ustanovení § 212 odst. 1) zák. č. 262/2006 Sb., zákoníku práce v platném znění, protože do konce roku neodpracuje 60 dnů, na základě ustanovení § 214 ZP mu přísluší dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce.
Pokud v kalendářním roce odpracuje všechny své plánované směny, odpracuje cca 52 dnů (záleží, který den v týdnu je jeho pracovním), má tedy nárok na 52/21=2,47 tedy 2/12 ročního nároku.
5/12*2=0,8333 dne, po zaokrouhlení 1 den.
Náš způsob výpočtu se opírá o výklad uvedený v publikaci autorů Mgr. Zdeněk Schmied, JUDr. Eva Špundová: "Dovolená a její aplikace v praxi s praktickými příklady" (Anag, 2. vydání 2012). V odborné literatuře lze ale nalézt obdobný výklad i od jiných renomovaných právníků."
Snad Vám to pomůže, hezký den.
Děkuji Vám moc IvkaKa taky za odpověď.
Tento názor by byl dle druhého výpočtu, - nárok D: 0,5 dne - protože neodpracoval 60 dní, ale pouze 52.
Ale pak kdy se aplikuje ustanovení § 216 odst. 4 ZP?
Našla jsem podobný výpočet i tady: http://www.radimesi.cz/viewtopic.php?f=22&t=4897&p=28103&hilit=v%C3%BDpo%C4%8Det+dovolen%C3%A9#p28103
Děkuji ještě jednou
Jako zaokrouhlení na půl den? Napadá mně, že by zmíněný zaměstnanec (1 den v týdnu) byl nemocný a odpracoval tak třeba jen 28 směn, tím pádem by mu vznikl nárok na 1/12 dovolené (tj. 0,41666), tak to by se zaokrouhlilo na 1/2 dne. Jinak opravdu nevím, snad se ještě někdo ozve.
Děkuji IvkaKa , omlouvám se, že odpovídám až teď, ale byla jsem mimo kancelář.
k 0,5 dne jsem původně dopracovala tímto výpočtem:
Celkový nárok na dovolenou za rok jsou 4 dny.
Pokud by platilo, že zaměstnanec odpracoval pouze 52 dnů- má nárok na dvě dvanáctiny ( 2/12).
4:12*2= 0,33*2=0,66= 0,5 /do 0,75 se zaokrouhluje na 05 /
Ale paní jasná odpovídala, že dle ní má nárok zaměstnanec na 4 dny, pokud by byla ještě ochotna zkusit tento názor více dovysvětlit byla bych moc ráda.
Děkuji Vám všem za ochotu .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.