Re: finanční služba z EU - DPH?
Zdravím,
já se domnívám, že přijetím služby od SumUp jste povinna se registrovat jako osoba identifikavaná k dani. Vycházím i z článku GFŘ (analogie Bookingu, Airbnb...).
https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2017-10-11_Info_k_danovemu_posouzeni_povinnosti_poskytovatelu_ubytovacich_sluzeb.pdf
Dobrý den,
z mého pohledu to určitě není úplně analogie s Airbnb a zajímal by mě názor nějakého odborníka. Vyzkoušel jsem si službu SumUp a pouze dojde při poukazování platby na Váš účet k odečtení částky resp. % které máte se SumUp sjednáno (je to fixně tuším 1.9%), že Vám strhnou z transakce, Žádný doklad k tomu podnikateli nevystavují.
Příklad: Účtoval klientovi 1000Kč, které mi zaplatil kartou, SumUp mi sebere z toho 1,9% transakční poplatek a pošlou mi na můj účet tedy pouze 981Kč. Já ale samozřejmě do DPFO přiznávám 1000Kč. Jak bych měl tedy vykázat těch 19Kč, které mě ta transakce stála? Nemám k tomu žádnou došlou fakturu. Stejně jako nemám výdajový doklad na bankovní poplatek.
Výdělek SumUp nestojí dle mého názoru na nějakých ušmudlaných 19Kč za transakci. Doba než Vám částku připíšou cca 3-5 dní,´. Řečnická otázka... Co si myslíte, že tu dobu s těmi penězi dělají? Odpovím si sám... Za tu dobu zřejmě celý balík financí na tom jejich sběrném účtě protočí na nějakých finančních trzích nebo na úrocích a tak vydělávají. Jen má domněka...
Neměl by vám přijít přehled k převodům, kde je uvedený poplatek? Mám na starosti firmu, která SumUp začala používat, tak ještě moc nevím, co s tím, ale myslím, že pokud má přijít 560 Kč mínus poplatky 10,92 Kč, tedy přijde 549,08 Kč, což je uvedeno v přehledu, tak v podvojném účetnictví to někam zaúčtovat musím. Co s penězi v mezidobí služba dělá, to je jasné, to je stejné jako u banky, ta taky vaše finance neustále používá na obchody, ale s tím nic asi nenaděláme, to bude podobné. Jen je asi třeba zvážit, jestli 1,95 % není dost velký poplatek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.