Vlákno názorů k dotazu Účtování závazku FÚ - DPH od Eva M. - My veškeré DPH účtujeme pouze na 343. Když...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 3. 2019 18:54

Eva M.

My veškeré DPH účtujeme pouze na 343. Když máme závazek vůči FÚ, neúčtujeme ten závazek do deníku, ale máme o tom "jen" zápis v závazcích (podobně jako u záloh k úhradě), takže účet 343 to ovlivní až v okamžiku úhrady. Podobně odpočet DPH účtujeme "jen" jako pohledávku (podobně jako když vystavujeme zálohovou fakturu) a účet 343 ovlivní až platba.

Na přelomu roku (a někdy i během roku) si děláme inventarizaci účtu 343. Jeho zůstatek musí souhlasit saldu toho, co dlužíme berňáku / co dluží berňák nám / kde se posouval nárok na odpočet u přijatých faktur (např. faktura přijatá za listopad, odpočet v lednu dalšího roku). Účtujeme takto už asi 25 let a vždycky jsme se "dohledali" a zůstatek odsouhlasili.

Pokud to z nějakého důvodu děláte tak, jak popisujete, tak ten zůstatek z účtu 379 určitě musíte odúčtovat, protože to v rozvaze patří jinam. Když už máte potřebu nějak "účtovat" o předpisu DPH (což opravdu nemusíte), je lepší k tomu využít analytiky 343xxx - to Vám pak automaticky "spadne" do správného řádku rozvahy...

• 12. 3. 2019 8:00

VJ (neregistrovaný)

Děkuji moc za názor.
    Tuto kontaci mi nabídl "po aktualizaci" můj účetní software, tak jsem se chtěla jen zeptat, zda to tak lze.
    Nedošlo mi, že by to mohlo ve výsledku rozhodit rozvahu.
    Ještě jednou děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).