A jak ten zůstatek na 343 MD odúčtováváte během roku ? Při této předkontaci by se Vám 343 na MD hromadila. Pokud proti sobě za každé zdaňovací období zúčtujete 343 na obou stranách, tedy daňovou povinnost na jedné straně a nárok na odpočet na druhé, tak by Vám měl při povinnosti zůstat na Dal 343 kladný zůstatek, který se Vám tím zápisem předpisu k úhradě vynuluje na MD. Takže na konci roku máte podle mne v účetnictví jen tu 379, 343 by měla být vynulovaná.
Vytvořte si analytiku na 343 pro odvod DPH na FÚ. Budete to mít odděleno - kontrola na přiznání za prosinec, na 343 Vám zůstanou pouze faktury s DUZP 2018 a nárokem na odpočet v 2019.
My veškeré DPH účtujeme pouze na 343. Když máme závazek vůči FÚ, neúčtujeme ten závazek do deníku, ale máme o tom "jen" zápis v závazcích (podobně jako u záloh k úhradě), takže účet 343 to ovlivní až v okamžiku úhrady. Podobně odpočet DPH účtujeme "jen" jako pohledávku (podobně jako když vystavujeme zálohovou fakturu) a účet 343 ovlivní až platba.
Na přelomu roku (a někdy i během roku) si děláme inventarizaci účtu 343. Jeho zůstatek musí souhlasit saldu toho, co dlužíme berňáku / co dluží berňák nám / kde se posouval nárok na odpočet u přijatých faktur (např. faktura přijatá za listopad, odpočet v lednu dalšího roku). Účtujeme takto už asi 25 let a vždycky jsme se "dohledali" a zůstatek odsouhlasili.
Pokud to z nějakého důvodu děláte tak, jak popisujete, tak ten zůstatek z účtu 379 určitě musíte odúčtovat, protože to v rozvaze patří jinam. Když už máte potřebu nějak "účtovat" o předpisu DPH (což opravdu nemusíte), je lepší k tomu využít analytiky 343xxx - to Vám pak automaticky "spadne" do správného řádku rozvahy...
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
11. 3. 2019 11:32
Dobrý den,
můj účetní program mi generuje ZÁVAZEK .. 343 / 379 .. vůči FÚ pro platbu DPH.
Chci se jen zeptat, zda na konci zdaňovacího období (roku) musím částku - závazek z účtu 379 přeúčtovávat zpět na účet 343, aby bylo jasné, že je to ještě nezaplacené DPH za měsíc prosinec ???
Děkuji