Mně vyšlo, že zaměstnanci zůstane 12852 Kč, ale možná takto v ruce špatně zaokrouhluji.
15259 -8036 = 7223. Nejbližší nižší číslo, bezezbytku dělitelné třemi je 7221. Takže 7221 : 3 = 2407. Toto je srážka pro nepřednostní exekuci.
Zaměstnanci tedy zůstává k výplatě 15259 - 2407 = 12852.
Kdyby měl k tomu ještě přednostní exekuci, která by byla na 2. pořadí, srazilo by se mu v její prospěch dalších 2407 Kč.
Kdyby tato přednostní exekuce byla na 1. pořadí a nepřednostní na 2. pořadí, srazilo by se ve prospěch přednostní exekuce 2 x 2407 Kč, tj. 4814 Kč. A nepřednostní by zatím čekala.
Ještě pak může být další varianta, a to, že jak přednostní, tak nepřednostní by obě měly pořadí 1 (tzn. byly doručené ve stejný den). Pak by se těch prvních 2407 dělilo mezi obě poměrně v poměru dle výše dluhu v každé té exekuci a těch druhých 2407 by se přičetlo ke srážce pro přednostní.
Sice toto nebyl můj dotaz, ale i mně odpověď pomohla, ještě prosím o doplnění, pokud již srážím exekuci, která má již nabytí právní moci a odesílám tedy strženou částku na účet exekutora a přijde mi další exekuce, která má dřívější datum doručení prvnímu plátci než ta již strhávaná, ale nemám k ní ještě nabytí právní moci jak mám postupovat? Tu první přestanu odesílat a deponuji tu druhou, dokud neobdržím nabytí právní moci? Děkuji předem za odpověď.
Omlouvám se, nevšimla jsem si dotazu. Ano, pokud přijde exepříkaz, ve kterém je uvedené dřívější datum doručení 1. plátci než je u té dosud srážené, tak se tato dostává na 1. pořadí. Tzn. pokud ta první byla nepřednostní a tato teď doručená je také nepřednostní, pak tato teď doručená se dostává na 1. pořadí, takže srážení pro tu předešlou zastavíte a začnete srážet ve prospěch té nyní doručené. A deponujete, dokud nedostanete nabytí (pokud tedy není o nabytí napsáno už v tom exepříkazu).
Stejně tak postupujete, pokud ta srážená byla přednostní a ta nově doručená je také přednostní anebo pokud ta původní byla nepřednostní a ta nově doručená je přednostní.
Pokud ta srážená byla přednostní a srážely se pro ni obě třetiny a ta nyní doručená s dřívějším pořadím je nepřednostní, tak pro tu nyní doručenou nepřednostní budete srážet 1. třetinu (protože v 1. třetině předběhla tu přednostní) a pro tu přednostní budete nadále srážet 2. třetinu + částku zabavitelnou bez omezení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.