Mám podobné zkušenosti.... dělám tuto práci už 27 let a viděla jsem věci! Např. jedna účetní a současně daňová poradkyně odpisovala montovanou halu a po mém pátraní bylo zjištěno, že stojí už 3 roky nesmontovaná na dvoře, inventarizace účtů byly pro ni zcela neznámé, nesouhlasily stavy bank na účty v účetnictví, pan jednatel ji posílal doklady, kde bylo označeno, že je to TZ a ona účtovala do nákladů místo na 042, jinde zase účtovány zálohy do výnosů a na můj dotaz proč bylo odpovězeno, že to dělá počítač. A zdá se mně, že těchto minelů přibývá, a bohužel podnikatel, či jednatel nepozná, jestli ta účetní je dobrá nebo není a účtuje jak má. Dále jsou případy, že do různého obskurního účtování účetní tlačí majitelé firem. Mám svou práci ráda, ale současně je mně z výše uvedeného smutno a tak se asi začnu věnovat vnoučatům a užívat důchodu, jsem v něm už 5 let.
Tou montovanou halou jste mi připomněla ještě jeden případ z minulého roku, kdy jsem přebíral účetnictví kde nemělo sro žádný majetek, ale nějakým způsobem měli 3 roky po sobě odpisy 200 tisíc. Zaúčtována 551/082 na rozvaze bylo vidět:
Majetek bruto 0
korekce 600 tisíc
netto -600 tisíc
Opět to na fú nepřišlo nikomu zvláštní. Podnikatel o tom sám prý ani nevěděl.
PS: Také se mi zdá, že je to rok od roku horší.
Ještě k tomu "že to dělá počítač". Před cca 40 lety jsem studovala programování (i krátce dělala) a už tenkrát ve škole nám zdůrazňovali, že je to jen výmluva - počítač vždycky udělá jen to, co mu člověk naprogramuje nebo jaká mu zadá data (v uvedeném případě platí určitě to druhé).
Já před těmi cca 40 lety poprvé nastoupila do účtárny - máma s malými dětmi ani tenkrát moc na výběr neměla. Ač toto nebyl můj obor a vysněný už vůbec ne, tak účto mi nebylo cizí, protože o to se postaralo předchozí studium. Takže inkoustová tužka, konta, kontroly do kříže a vrchol techniky Ascota. Tenkrát se při závěrkách (měsíčních) hledali rozdíl i 1 halíř a taková nedokončená výroba v ručním účetnictví byla opravdová lahůdka. Přeskočím v čase a máme tu začátek PC a k tomu účetní SW a mnoho adeptů účetnictví, kteří měli představu, že za ně vše udělá SW, ale účetnictvím nebyli políbení, ale to přeci v podnikání nevadí. Další hrůza z tohoto období byl auditor, nejlépe z USA a tím i se znalostí pouze US GAP. Později se situace se znalostmi v našem oboru podstatně vylepšila, ale jak tak čtu Vaše příspěvky, tak to stále není to pravé ořechové. Stále ještě pracuji, ale coby důchodce jsem si mohla dopřát ten luxus a své klienty si vybrat. Takže žádné dodávání podkladů po termínu a okamžité reakce na můj případný dotaz a vše v el. podobě a to i z mé strany(vždyť už na to máme zákon z roku 1991). Jen ta legislativa je dost složitě nepřehledná a neustále se měnící. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.