Potvrzení o zaměstnání jste měla dostat v den ukončení PP a DPČ.
"Trvá-li pracovní neschopnost déle než 14 kalendářních dnů předá zaměstnavatel díl IV. „Žádost o nemocenské“ spolu s vyplněným tiskopisem „Příloha k žádosti o dávku... " Vy tuto přílohu do ruky vůbec nedostanete. Zaměstnavateli předejte neschopenku, bude-li delší než 14 dnů. Zaměstnavatel doklady předá OSSZ, až bude mít "lístek na peníze k 31.7. nebo ukončení neschopnosti. Nezapomeňte si vyplnit záznam o úraze. V příloze bude příjem naposledy za 30.červen. Uvádí se základ pro SP, se mzdovým výměrem to nesouvisí. Jestli se zaměstnavatel vrátí v srpnu, tak je všechno v pořádku. Dřív by s tím stejně nic neudělal.
Potvrzení o zdanitelných příjmech se zpravidla vydává až po skončení roku. Nemůžete ho chtít dřív než po zpracování mezd za červenec. Žádat dřív je nesmysl. ELDP dostanete i bez žádosti. V případě skončení zaměstnání v průběhu roku se vystavuje do 1 měsíce po konečném vyúčtování příjmů, nejpozději tedy do 31. ledna roku následujícího.
Děkuji za odpověď.
Akorát pracovní neschopnost vznikla 13.7. 2019 až po skončení pracovního poměru, ten skončil 8.7.2019.
Předpokládala jsem, že potvrzení o DPN nepůjde vůbec přes bývalého zaměstnavatele, jelikož už nejsem v pp a onemocněla jsem v ochranné lhůtě. Mam nohu v sádře, cca ještě 3 týdny.. .Takže budu 14 dní zadarmo a od 15 dne budu mít nárok na nemocenskou. - sama si vyřídím komunikaci s OSSZ. Takhle by to nešlo? Omlouvám se ,ale ještě jsem nikdy neschopenku nepotřebovala a nikdy jsem se nesetkala s pracovní neschopnosti do sedmi dnů od ukončení pp.
Jestli bude muset jít "neschopenka "přes zaměstnavatele, přestože už u něj nepracují, tak to si nemocenskou raději odpouštím.
Je s ním strašná domluva.
ELDP a potvrzení o zdanitelných příjmech raději písemně žádám, ačkoliv nečekám že bude hned.
Zaměstnanci, kteří ve firmě již od září 2018 ve firmě nepracují, ELDP obdrželi až v červnu 2019. Proto, raději žádám už teď.
Děkuji za upřesnění při postupu s neschopenku.
Děkuji mockrát.
Ještě si dočítám legislativu...takže neschopenka musí jít stejně přes bývalého zaměstnavatele, přestože se úraz/ nemoc stal 5 dnů po skončení pracovního poměru. Opravdu mám věřit tomu, že bývalý zaměstnavatel za mne vyřídí administrativu?
Já bych si ji klidně vyřídila sama.
Děkuji za ujištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.