Dobrý den,
hned na úvod podotýkám, že právník nejsem. Jsem ale pronajímatel.
Inflační doložka je dnes běžnou součástí nájemních smluv. Pokud v původní smlouvě nebyla, proto se ji pronajímatel snaží smluvně dohodnout.
Pouze pokud není sjednána inflační doložka, může pronajímatel navrhnout navýšení nájmu s uvedeným limitem.
Je otázka, do jaké míry by byl pronajímatel ochoten se soudit o zvýšení nájmu, pokud byste s jeho návrhem na navýšení nesouhlasila. Pokud je nájem oproti dnešním běžným nájemním cenám výrazně nižší, pak je možné, že ano.
V § 2285 není uvedeno, že by se vztahoval jen na určitý typ smlouvy.
Pronajímatel Vám nemůže jednostranně nájemné zvýšit, musíte s tím souhlasit. Řeší to § 2249 NOZ. Pokud však do 2 měsíců písemně neodsouhlasíte návrh pronajímatele na zvýšení nájmu, může se obrátit na soud. Dokud soud nerozhodne, platíte původní nájemné.
V § 2249 je uvedeno, že toto pravidlo na zvýšení nájemného s max. 20% navýšením platí "neujednají-li si strany zvyšování nájemného", tedy obojí je vyloučené.
Jednorázově již navýšil o 20%, na tom jsme se dohodli a to již platím.
Proč tedy pronajímatelé usilují o inflační doložku? V čem je lepší než navyšování dle § 2249 NOZ?
Dle mého názoru není pro pronajímatele výhodná, nedosáhne 20 % za 3 roky, možná 3% ročně, to je 9 % za roky. Nebo jak tomu mám rozumět? Můžete mi to prosím vysvětlit? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.