Názor k dotazu Návrat z RD od Kara1 - Ale může. Ale mně zajímá, jak se má...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2019 13:18

Kara1 (neregistrovaný)

Ale může. Ale mně zajímá, jak se má teda to ustanovení v Zákoníku práce splnit prakticky. Pokud by to bylo myšleno tak, že jí musí čerpání dovolené nařídit tak, aby ji čerpala bezprostředně po skončení rodičovské dovolené, pak by to muselo proběhnout takto:
    Zaměstnavatel by jí musel ještě v průběhu rodičovské dovolené poslat dopis s tím nařízením čerpání dovolené. A musel by ho poslat s doručenkou dostatečně včas (za doručení by se považovala i ta fikce doručení, však to znáte). Takže ona by přišla do práce ne po rodičovské, ale až po vyčerpání dovolené. Anebo by o tom dopisu nevěděla, přišla by do práce a byla by odeslána domů s tím, že jí bylo nařízeno čerpání dovolené. Myslíte, že takto je to myšleno, že to takto má probíhat? Já myslím, že ne.
    Takže jak to teda má prakticky probíhat, aby bylo splněno, že "zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci"?
    Je povinen určit dobu čerpání ŘD po skončení překážek - ale bezprostřední čerpání? Nebo po skončení těch zaměstnancových překážek určí dobu čerpání hned od následujícího dne po návratu do práce? Nebo prostě po skončení překážek určí čerpání dovolené na někdy?
    A musí při být v tomto případě (tj. v případě nařízení dovolené po skončení překážek) splněno to, že čerpání dovolené musí nařídit 2 týdny předem?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).