Zaměstnance k 1.10. končí, do té doby musím vyřešit to odstupné. O jeho počínajících problémech víme, tohle byla jen ta pomyslná tečka. O nemoci z povolání vím, mám s tím již praxi z minula, to je další věc, která nás možná čeká. Teď prostě to odstupné. Nemůžu to přece nechat být a odstupné mu vyplatit za pár měsíců, až už to nebude náš zaměstnanec, ne? Musím v poslední výplatě - jak jsem se dočetla v zákonu. To nám žádná pojišťovna neuhradí.
v § 52, odst. d) se jasně píše:
.. nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb ( COŽ JE NAŠE ZÁVODNÍ LÉKAŘKA) nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí (ON JE OHROŽEN TOUTO NEMOCÍ), anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,
No a dle tohoto paragrafu má ten náš zaměstnanec zřejmě na 12 platů nárok. Co myslíte?
Nemyslím, pokud nemám v ruce lékařský posudek. Já nejsem oprávněna (ani vy) rozhodovat, zda je ohrožen nemocí z povolání nebo obecnou nemocí. Vy jste psala, že ani ten posudek nemáte v ruce, takže máte asi jen ústní informaci od zaměstnance ? A na základě toho byste chtěla vyplácet 12 platů ? Já tedy ne, pro výplatu bych musela mít dostatečné podklady. Dle vašich přípisů nemáte v ruce nic.
"Ohrožení nemocí z povolání" je právní termín. Jedná se o takové změny zdravotního stavu zaměstnance, jež vznikly při výkonu práce nepříznivým působením podmínek, za nichž vznikají nemoci z povolání, avšak nedosahují takového stupně poškození zdravotního stavu, který lze posoudit jako nemoc z povolání. Lékařský posudek vydává zdravotnické zařízení příslušné k vydání lékařského posudku o nemoci z povolání.
U vašeho zaměstnance se může jednat o ohrožení nemocí z povolání, avšak rozhodnout o tom, zda to tak je či nikoliv, může pouze k tomu určené zdravotnické zařízení. V současné době zaměstnanec není ohrožen nemocí z povolání.
§ 67
(2) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. d) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Byl-li se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr, protože nesmí podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutím příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz nebo pro onemocnění nemocí z povolání, a zaměstnavatel se zcela zprostí své povinnosti podle § 270 odst. 1, odstupné podle věty druhé zaměstnanci nepřísluší.
§ 52
d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,
Jasně tam čtete - pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Jak se uznává nemoc z povolání máte uvedeno v odkazu na článek, který jsem vám dávala výše. Smluvní lékař NENÍ oprávněn rozhodovat o nemoci z povolání.
Takže za mne , žádné odstupné nenáleží, pokud zaměstnanec bude chtít, tak podá podnět k šetření, zda jde o nemoc z povolání a případně , po kladném rozhodnutí, po vás bude požadovat finance, tak , jak je nastíněno v tom článku.
Ale až PO prokázání, že jde skutečně o nemoc z povolání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.