Re: Prodej podílu s.r.o.-daň.problém
>>>>>>Firma prodává podíly v s.r.o., prodej se uskutečnil
>>>>>>přes realitní kancelář formou smlouvy o
>>>>>>zprostředkování.
>>>>>>Jsme plátci DPH, ale uskutečňujeme činnost s plným
>>>>>>odpočetem DPH, ale i s kráceným odpočtem DPH
>>>>>>(pronájem).
>>>>>>Realitní kancelář nám za zprostředkování vystavila fa
>>>>>>s DPH a teď nevím, zda máme nárok na odpočet v
>>>>>>krácené
>>>>>>výši nebo v plné nebo nemáme nárok na odpočet vůbec?
>>>>>
>>>>>*** Znamená to, že SRO prodává uvolněný podíl? ***
>>>>
>>>>Jednatel a společníci prodávají svoje podíli ve firmě
>>>>a celá firma bude mít nového jednatele a společníka:
>>>
>>>*** Jak to pak ale může být nákladem společnosti?
>>>Tohle je věcí prodávajícího a kupujícího. Že si
>>>společník
>>>najal realitku, aby mu prodala jeho podíl, je přece
>>>jeho náklad ***
>>Aha, jednatel mi přinesl fa, s hlavičkou firmy i
>>smlouva je uzavřená na firmu, to mám dát nedaňově nebo
>>mu
>>mám říci, že to do účetnictví firmy vůbec nepatří!
>
>*** Pokud je tam jednoznačně řečeno, že je to za
>službu pro NĚJ, za zprostředkování prodeje JEHO podílu, pak
>to těžko do účetnictví SRO dostanete. ***
Mám před sebou smlouvu a cituji: předmětem smlouvy je závazek uzavřít smlouvu s třetí osobou o převodu všech obchodních podílů na této společnosti. (společnost je uvedena ve smolouvě-firma bude převádět obchodní podíli jednoho jednatele a asi deseti společníků, jejich jména tam vůbec nejsou zmíněna) Přiznám se, že této oblasti moc nerozumím!!!!
*** Já osobně to nevidím jako průchozí. Už jenom ta smlouva jak je postavena: Zprostředkovatel se vlastně zavazuje dohodit obchod mezi dvěmi subjekty - mezi SRO a kupujícím. Ale k žádnému obchodu mezi těmito dvěmi nedojde. Obchod uzavřou jednotliví společníci s kupujícími. Aby došlo k obchodu mezi SRO a kupujícím, muselo by se jednat o prodej uvolněného podílu, který má k dispozici SRO. Tohle je můj názor. Možná někdo jiný něco vymyslí ***
Jednoznačně náklad společníků (jednatel nemůže nic prodávat, pokud není společníkem), společnosti se dotýká pouze přeúčtování analytiky 411 po změně majitelů. Náklad nemá se společností nic společného. I kdyby zaplatila firma, vzniká společníkům nepeněžní příjem - navíc je otázkou jeho posouzení a zařazení. Do daňových nákladů a DPH to nikdy legálně nedostanete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.