Vlákno názorů k dotazu MD a dovolená od Kiwi - Paní Jasná, myslela jsem, že maminka se může...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2019 8:30

Kiwi

Paní Jasná, myslela jsem, že maminka se může po dobu rodičovské rozhodnout jinak a do práce nastoupit i dříve, než bylo původně v plánu. prosím, je to tedy tak, že co nahlásí jako trvání RD, to už bezezbytku platí? A co by se stalo třeba při smrti dítěte před 3 rokem? Moc díky!

• 28. 11. 2019 8:44

Jasná (neregistrovaný)

Já se domnívám, že zaměstnavatel není povinen zaměstnankyni dříve do zaměstnání přijmout. Ona má možnost požádat např. o čerpání RD do dvou let dítěte a pak třeba každý měsíc opět žádat o čerpání RD o měsíc déle a tak to může dělat až do věku 3 let dítěte. Nemyslím si, že by byl zaměstnavatel povinen ji přijmout dříve, ale třeba se mýlím. A s tou smrtí dítěte nevím, naštěstí jsem to nikdy nemusela řešit.

• 28. 11. 2019 9:00

Aion (neregistrovaný)

Jako vždycky záleží na okolnostech.
    Pokud zaměstnavatel po dojmem právního jednání zaměstnankyně jednal (ať výslovného nebo konkludentního), přijmout ji dříve nemusí. Takto může být vázán vůči osobě, kterou přijal jako zástup, mohl provést organizační změnu apod.
    Pokud zaměstnavatel dřívějšímu návratu z RD brání, avšak zároveň například poptává nového zaměstnance, zaměstnankyně se dřívějšího návratu může domoci. Schválně píšu "může", záleží na tom, jaké informace a argumenty bude mít a jakým způsobem je použije.
    V případě úmrtí dítěte RD končí, je to vis maior, takže ji zaměstnavatel bez dalšího vezme zpět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).