Jen v rychlosti- ten podíl na nákladech připojení můžete účtovat do nákladů ( pokud tedy v roce 2019 neproběhlo nějaké další TZ pronajaté budovy přesahující zákonný limit- předpokládám, že máte ošetřeno ve smlouvě o pronájmu jak se jako nájemce budete vypořádávat s TZ a jeho odpisováním) o dotaci obecně můžete účtovat až v okamžiku, kdy máte od poskytovatele závazný příslib, že ji obdržíte. Doporučuji případně se poradit s daňovým poradcem, protože oblast nájemních smluv a vztahů mezi pronajímatelem a nájemcem ohledně TZ a odpisování je dosti "complicated". Výborná je kniha PhDr.Milana Skály - Technické zhodnocení a opravy ( již několikáté vydání )- cenný zdroj informací v této oblasti.
Dobrý večer, děkuji za odpověď - co se týká toho TZ budovy, jak jsem psala ve svém prvotním dotazu, budovu nám pronajímá fyz.osoba - občan (nepodnikatel), tu my jako nájemce neodepisujeme, pouze ty rekonstrukce dílny, skladu, kanceláří. Ten podíl na nákladech mám prvotně zaúčtován v nákladech, jenom mě potom zmátly ty názory, že čerpadlo se odepisuje samostatně a přitom podíl na připojení že je brán jako TZ budovy. Každopádně určitě dám na Vaši radu a poradím se ještě s naším externím daňovým poradcem. A tu Vámi doporučenou literaturu si taky seženu, díky za info.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.