Já bych se asi řídila tím, jak nutně potřebuji být zrovna v tomto zaměstnání. To, co popisujete, považuji za nestandardní situaci (eufemisticky řečeno), a raději bych odešla ještě ve zkušebce.
Nicméně, pokud bych tam z nějakého důvodu chtěla zůstat, tak pokud je to velká firma a má za sebou "armádu právníků a daňových poradců" a já bych tam byla jen mzdová, která zpracovává mzdy, pak bych to neřešila. Pokud je to menší firma s daňovým poradcem jen příležitostným, snažila bych se být alibista a krýt si záda, vzhledem ke své pozici. Promluvila bych o tom s nadřízeným. Např. bych šla po tom, jak to mají vlastně zaštítěné daňovým poradcem. Opravdu to udělali přesně podle jeho rady? A když z toho bude někdy "malér" (stačí jeden naštvaný bývalý zaměstnanec), bude za to ten daňový poradce ručit?
Uvidíme, jak to bude dál. Také nevím, jestli k tomu bylo přistoupeno dohodou nebo zda byl na zaměstnance vyvíjen nějaký nátlak. Každopádně budu opatrná a obezřetná a moc děkuji za názory. Jsem z toho trochu přešla no - minulý zaměstnavatel platil mzdy pozdě a neplatil pojištění a teď jsem narazila pro změnu na tohle no. Tak mám strach, aby to nebylo z deště pod okap ..... Ale žádné závěry zatím nedělám.
Odhaduju, že v minulé firmě jste byla ten, koho se všichni ptali na všechno o daních, smlouvách, zákonech …. protože nikdo jiný tam nebyl, kdo by bych schopný jim poradit. Člověk rád pomůže, ale pokud "sám sebe zove odborníkem", tak je morálně i právně za důsledky své rady zodpovědný.
V nové firmě to vypadá na dělbu práce - Vy ty smlouvy ani nepíšete, ale nikoho nenutíte, aby práci za takových podmínek bral nebo nechal být. A když se vyskytne problém, nebudete na jeho řešení sama. Jak tu bylo opakovaně řečeno, řekněte svůj názor (zejména shodná náplň práce HPP a DPP za různou odměnu by byla podle mého názoru problém), ale jinak se "držte svého kopyta".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.