Takže zaměstnavatel musí určit každému zaměstnanci dovolenou písemně? Já prostě nevím, jak to funguje v praxi. Jasně bylo před všemi zaměstnanci řečeno, že se dovolená musí vyčerpat do konce roku, na straně zaměstnanců žádné důvody pro nevyčerpání nebyly. Všichni to tak udělali kromě jednoho, když mu teď dovolenou přesto převedeme, tak na to ti ostatní doplatí?
Děkuji.
Ano, čerpání dovolené určuje zaměstnavatel.
V praxi to probíhá tak, že s většinou zaměstnanců je domluva možná a když se řekne, že si mají dovolenou vyčerpat, tak to udělají. Vyplní si dopředu "dovolenku" a vedoucí ji podepíše.
Ale pak je pár takových, se kterými domluva není - tam, pokud se blíží konec roku a dovolenou nemají vyčerpanou, tak jim vedoucí čerpání dovolené písemně nařídí. U Vás to vidím na chybu vedoucího, kteří čerpání dovolené v souladu s ZP nepohlídal.
Ano, jsem zaměstnanec (a rozhodně ne zhrzený ani závistivý, dovolenou jsem si vyčerpala tak, jak mi bylo nařízeno, nemám s tím problém, což nelze říct o ostatních, kteří si teď stěžují), začínající účetní a s tímto prostě ještě nemám zkušenost. Takže potřebuji dát majiteli nějaké stanovisko. Už jsem tedy v obraze, i když nařídí čerpání dovolené v daném roce, a zaměstnanec neuposlechne, tak ho může "potrestat" jiným způsobem, ale dovolená nesmí propadnout. A jestli se ještě můžu zeptat, jakým způsobem ho tedy může potrestat, finančním?
Každopádně Vám děkuji za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.