Hlavní navigace

Názor k dotazu Zvýšená teplota - neumožnění práce zaměstnavatelem od Tomáš Neugebauer - Například v návodu od výrobce: "Vzhledem k tomu,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 4. 2020 11:10

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Například v návodu od výrobce: "Vzhledem k tomu, že teplota kůže na čele je za normálních okolností nižší než teplota uvnitř těla, používá přístroj při výpočtu tělesné teploty odchylku, která je z výroby nastavena na hodnotu 0,8 °C. Tato odchylka je připočtena k teplotě naměřené na čele. Pokud to podmínky měření vyžadují, můžete tuto odchylku změnit v rozmezí 0 °C až +3 °C. Příklad: Vlivem nízké teploty okolí je přístrojem zjištěna tělesná teplota 35,9 °C, přičemž očekávaná teplota je 36,6 °C. Pomocí výše popsaného postupu můžete zvýšit odchylku na hodnotu 1,5 °C." Pracovní podmínky: Okolní teplota: 10–40 °C". Velmi důležitý údaj!

    Uvedomte si, prosím, že měří povrchovou teplotu těla, nikoliv vnitřní teplotu lidského těla. Její určení je tak zatíženo značnou nepřesností. Doporučuje se přičíst 2 °C až 3 °C, tedy k přesně naměřené hodnotě (? - už i ta může obsahovat nepřesnou odchylku - viz výše) přičtete značně nepřesnou hodnotu. Případně můžete postupovat vhodnějším způsobem, a to, že hodnotu naměřenou teploměrem upravíte o hodnotu rozdílu naměřených teplot u zdravého člověka bezkontaktním teploměrem a teploměrem např. v podpaží (je měřeno za srovnatelných podmínek?). Takže bezkontaktní teploměr měří poměrně s velkou přesností, ale vyhodnocení naměřené hodnoty je zatíženo značnou nepřesností. Proto uvádím, že se jedná o orientační měření.

    Vzhledem k tomu, že se měří povrchová teplota na čele má na přesnost měření vliv i okolní teplota prostředí, v kterém se dotyčná osoba delší dobu pohybovala, např. měření u vchodu do objektu v mrazivém ránu, když dotýčný šel dvacet minut pěšky do práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).