Hlavní navigace

Názor k dotazu Zvýšená teplota - neumožnění práce zaměstnavatelem od Tomáš Neugebauer - Vy nezklamete. Já netvrdím, že odchylky měření jsou...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 4. 2020 13:11

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Vy nezklamete. Já netvrdím, že odchylky měření jsou 2 °C až 3°C! Vy právě nechápete podstatu problému. Nejde o přesnost měření teploměru, ale o přesnost vyhodnocení. Bezdotykový teploměr měří povrchovou teplotu lidského těla. Nic na tom nemění, zda je drahý či levný, více či méně kvalitní.

    Jedná se o rozdíl v technice měření. Tento rozdíl je korigován buď přímo teploměrem nebo při vyhodnocení naměřené teploty, případně obojí zároveň. Tato korekce nemůže být nikdy přesná (při výpočtu pravděpodobnosti bychom pochopitelně došli k nějakému číslo, kdy je výjimečně přesná). Tím dochází k nepřesnému měření, ať máte ten nejkvalitnější bezdotykový teploměr.

    Když jste studovala medicínu, tak jistě víte, že teplota se dá měřit v podpaží, v ústech, v konečíku, a že její hodnota není stejná u stejného jedince ve stejnou dobu.

    Uvádíte, že jste teploměr používala u syna v posteli (noční měření), tedy za optimálních podmínek. V dotazu se hovoří o měření ráno na vrátnici v tomto období, tedy za zcela nevyhovujících podmínek.

    Prostě je to trochu jinak, než máte představu. Uvědomte si, prosím, že se jedná o jinou techniku zjišťování a musí při ni být zohledněny související fakta, včetně fyzikálních. Mám velmi bohatou praxi ve zdravotnictví a vím, že někteří lékaři nedají dopustit na rtuťový teploměr a rtuťový tlakoměr a považují jej za nejpřesnější.

    Opravdu, tím, že někomu změřím teplotu jeho čela při vstupu do objektu z venkovního prostředí nezískám hodnověrnou informaci o jeho zdravotním stavu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).