Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Zvýšená teplota - neumožnění práce zaměstnavatelem od Tomáš Neugebauer - Bezkontaktní teploměr poskytuje pouze orientační měření, takže činit...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 4. 2020 18:53

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Bezkontaktní teploměr poskytuje pouze orientační měření, takže činit na jeho výsledcích kroky, které mohou mít zásadní význam není dobré. Nicméně je nutné uvést, je-li naměřena bezkontaktním teploměrem hodnota 37 °C, že to avizuje problém, neboť k změřené hodnotě bývá obvykle nutné přičíst 2 až 3 °C (povrchová teplota je nižší, než tělesná), zaroveň je však nutné brát na zřetel, že někteří lidé mají běžně vyšší teplotu, jakož i naopak. Prostě měření teploty, zvláště bezkontaktním teploměrem, je značně problematické, i když v současné době na základě televizních záběrů je to "módní" (důležité je kontaktní měření některým ze tří způsobů). Otázkou též zůstává o jak kvalitní teploměr se jedná. Je kalibrován? Jedná se o teploměr k použití měření lidské teploty, nikoliv teploty povrchů?

    Co se týče určení čerpání dovolené, bylo zde již odpovězeno. To se též týká mimořádné pracovnělékařské prohlídky a překážky na straně zaměstnavatele.

  • 4. 4. 2020 7:18

    Franta Brk (neregistrovaný)

    Odkaz na vaši informaci že
    Bezkontaktní teploměr poskytuje pouze orientační měření, takže činit na jeho výsledcích kroky, které mohou mít zásadní význam není dobré.

    Kde to najdeme?

  • 4. 4. 2020 11:10

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Například v návodu od výrobce: "Vzhledem k tomu, že teplota kůže na čele je za normálních okolností nižší než teplota uvnitř těla, používá přístroj při výpočtu tělesné teploty odchylku, která je z výroby nastavena na hodnotu 0,8 °C. Tato odchylka je připočtena k teplotě naměřené na čele. Pokud to podmínky měření vyžadují, můžete tuto odchylku změnit v rozmezí 0 °C až +3 °C. Příklad: Vlivem nízké teploty okolí je přístrojem zjištěna tělesná teplota 35,9 °C, přičemž očekávaná teplota je 36,6 °C. Pomocí výše popsaného postupu můžete zvýšit odchylku na hodnotu 1,5 °C." Pracovní podmínky: Okolní teplota: 10–40 °C". Velmi důležitý údaj!

    Uvedomte si, prosím, že měří povrchovou teplotu těla, nikoliv vnitřní teplotu lidského těla. Její určení je tak zatíženo značnou nepřesností. Doporučuje se přičíst 2 °C až 3 °C, tedy k přesně naměřené hodnotě (? - už i ta může obsahovat nepřesnou odchylku - viz výše) přičtete značně nepřesnou hodnotu. Případně můžete postupovat vhodnějším způsobem, a to, že hodnotu naměřenou teploměrem upravíte o hodnotu rozdílu naměřených teplot u zdravého člověka bezkontaktním teploměrem a teploměrem např. v podpaží (je měřeno za srovnatelných podmínek?). Takže bezkontaktní teploměr měří poměrně s velkou přesností, ale vyhodnocení naměřené hodnoty je zatíženo značnou nepřesností. Proto uvádím, že se jedná o orientační měření.

    Vzhledem k tomu, že se měří povrchová teplota na čele má na přesnost měření vliv i okolní teplota prostředí, v kterém se dotyčná osoba delší dobu pohybovala, např. měření u vchodu do objektu v mrazivém ránu, když dotýčný šel dvacet minut pěšky do práce.

  • 4. 4. 2020 11:30

    xy (neregistrovaný)

    vy si zase uvědomte, že jsou různé teploměry, od různých firem. samozřejmě, že teploměr za tři stovky bude mít odchylky, ale existují i takové, které i bezdotykově změří teplotu přesně. kupte si třeba od hartmanna, nějaký v cenové relaci nad 1500. já ho používám již léta, a vždy, když ukázal teplotu, přeměřili jsme i rtuťovým, a ejhle, teplota byla stejná.

  • 4. 4. 2020 11:46

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Jako vtip dobrý! Je vidět, že ani nevíte o čem píšete, což je u vás běžné. Bezkontaktní teploměr za 300. Dobrý! Odchylku má každý bezdotykový teploměr, ale to není podstatné. Podstatné je, že já psal o odchylce při vyhodnocení, ale to vy nedokážete pochopit. "přeměřili jsme i rtuťovým, a ejhle, teplota byla stejná" - úplný blábol, neboť to je technicky nemočné! Rtuťový neměří s přesností na desetinu stupně Celsia. Prostě jen prudíte a ani to neumíte!

  • 4. 4. 2020 11:59

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Omlouvám se, chybička se vloudila, samozřejmě, že rtuťový teploměr meří v desetinách stupně Celsia. Chybně jsem formul. Měl jsem na mysli, že naměřená hodnota rtuťovým teploměrem jen vyjímečně ukáže přesně desetinu stupně jako je tomu u elektronických teploměrů, obvykle je něco málo mimo ni. Je to logické, neboť není numerický.

  • 4. 4. 2020 12:16

    xy (neregistrovaný)

    už jsem na vás nechtěla reagovat, protože vy nevíte, o čem mluvíte. ale vy tvrdíte, že odchylky jsou 2-3 stupně! můj teploměr, kvalitní, bezdotykový, nikdy neukázal proti rtuťovému odchylku v desetinách, o setiny snad nejde.
    jde o to, že jsou na trhu bezdotykáče různých kvalit. já před lety chodila vytrvale k lékaři se synem s tím, že vždy v noci naměřím přes 38, ale ráno a přes den je bez teplot. taky mě chytrá doktorka tvrdila, že digitální a zvlášť bezdotykové teploměry jsou nepřesné a argumentovala jakýmsi článkem v časopise. tak jsme koupili i rtuťový, teplota byla stejná. protože máme velmi kvalitní teploměr. takže o přesnosti teploměrů toho mám nastudovaného opravdu dost, nehledě na to, že to byl i můj obor na vejšce.

  • 4. 4. 2020 13:11

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Vy nezklamete. Já netvrdím, že odchylky měření jsou 2 °C až 3°C! Vy právě nechápete podstatu problému. Nejde o přesnost měření teploměru, ale o přesnost vyhodnocení. Bezdotykový teploměr měří povrchovou teplotu lidského těla. Nic na tom nemění, zda je drahý či levný, více či méně kvalitní.

    Jedná se o rozdíl v technice měření. Tento rozdíl je korigován buď přímo teploměrem nebo při vyhodnocení naměřené teploty, případně obojí zároveň. Tato korekce nemůže být nikdy přesná (při výpočtu pravděpodobnosti bychom pochopitelně došli k nějakému číslo, kdy je výjimečně přesná). Tím dochází k nepřesnému měření, ať máte ten nejkvalitnější bezdotykový teploměr.

    Když jste studovala medicínu, tak jistě víte, že teplota se dá měřit v podpaží, v ústech, v konečíku, a že její hodnota není stejná u stejného jedince ve stejnou dobu.

    Uvádíte, že jste teploměr používala u syna v posteli (noční měření), tedy za optimálních podmínek. V dotazu se hovoří o měření ráno na vrátnici v tomto období, tedy za zcela nevyhovujících podmínek.

    Prostě je to trochu jinak, než máte představu. Uvědomte si, prosím, že se jedná o jinou techniku zjišťování a musí při ni být zohledněny související fakta, včetně fyzikálních. Mám velmi bohatou praxi ve zdravotnictví a vím, že někteří lékaři nedají dopustit na rtuťový teploměr a rtuťový tlakoměr a považují jej za nejpřesnější.

    Opravdu, tím, že někomu změřím teplotu jeho čela při vstupu do objektu z venkovního prostředí nezískám hodnověrnou informaci o jeho zdravotním stavu.

  • 4. 4. 2020 15:50

    xy (neregistrovaný)

    nikde nepíšu, že jsem studovala medicínu. to jen pro pořádek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).