rozhodně to není běžná praxe. nehledě na to, že stravenku musí zaměstnanec dostat předem, aby ji mohl použít pro úhradu stravy. Nelze dávat zaměstnancům stravenky zpětně, pak to odporuje zákonnému účelu.
Je určena pro úhradu stravy v den, který odpracoval atd...., a to těžko učiní, když ji dostane až za měsíc.
já se zatím teda setkala jen s tím, že dávají dopředu, zpětně nikdy.
asi jste se tedy taky seznámil s nějakou tou stovkou firem, abyste udělal závěr co je běžné, viďte?
jinak byste to tu určitě netvrdil. jen se divím tomu našemu rozdílnému závěru. možná je to krajem, jinak nevím...
BTW: běžné také je, že firmy nemají prostory vybaveny hasicími přístroji, že nemají školení BOZP a PO apod. Takže stejně jak vy tvrdíte u stravenek, je to běžné, a tudíž akceptovatelné, že ano?
Nepodsouvejte mi, co jsem nenapsal! Píší: "Já netvrdím, že je to tak dobře." Od začátku zde uvádím, že to není v pořádku, tak mi netvrďte, že je to pro mne akceptovatelné. Rozlišujte, prosím, význam slov "běžné" a "akceptovatelné". Je-li něco běžné, ještě to neznamená, že je to akceptovatelné. Požadavky právních předpisů se v České republice běžně porušují, to však neznamená, že jejich porušování je akceptovatelné.
Co se týče počtu firem, tak jich sice stovka nebyla, ale jednotlivé firmy to také nejsou (mám i informace od jiných kolegů - většinou je též dostávají zpětně) a vzhledem k tomu, že já osobně jsem se již dlouhou řadu let nesetkal s tím, že by byly poskytovány předem, tak to považuji za běžné (nikoliv akceptovatelné, i když to akceptuji [doufám, že chápete, co jsem tím chtěl vyjádřit]). Jak již jsem uvedl, jedná se o velké společnosti a tak jsem uvažoval, že si zjednodušují práci (jednou mi bylo vysvětleno, že je to z důvodu snazšího sledování nároku na stravenku). Myšlenka, že to může být krajem je asi také možná - jedná se o Prahu.
Nejsem sám, kdo zde uvádí, že v praxi se stravenky poskytují zpětně, kromě mě ještě dva další.
Já jsem pracovala ve dvou velkých akciovkách auditovaných a obě řešily stravenky taky zpětně, auditoři odsouhlasili a pracnost hrála určitě taky roli. Teď z mých klientů zhruba polovina tak a polovina tak. Já vždycky tvrdím, že správně je dopředu, ale když si jednatelé nedají říct, tak co s tím zmůžete? To tu firmu pustíte kvůli stravenkám?
auditor většinou takové věci ani nekontroluje, ani "nevidí". pracnost je podle mě naprosto stejná. při nástupu dám plný počet, druhý měsíc odečtu kusy na které neměl nárok a jedu až do konce pracovního poměru. v čem je pracnost při "zpětně" větší? nehledě na to, že pak nejde vykazovat, že se jednalo o příspěvek na stravu za konkrétní odpracovaný den, když ho dostal až za měsíc.
co s tím zmůžete? nic. jen bych jim písemně sdělila, že tudy cesta nevede, aby pak neházeli případný doměrek na vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.