Sepište u notáře smlouvu o zúžení společného jmění manželů...
https://www.nkcr.cz/sluzby/rodina-majetek-a-ochrana-prav/zuzeni-spolecneho-jmeni
ten NĚKDO je váš manžel.
manželé jste 7 let, celou dobu má on problemy s penězi, .... Teď se vám narodila dcera,...
takže na společné hospodaření dobrý není (ze zákona mají mít manželé stejnou životní úroveň, hospodaří dohromady - co je tvoje to je moje...), ale na oplodnění ano? nezlobte se na mě, ale proč jste se brali? na to jste snad papír nepotřebovali, ne?
Neříkám, kdyby se to vyjevilo až po svatbě (gembler, feťák, alkáč...), ale od počátku po dlouhých sedm let??
dejte návrh na rozvod, návrh na placení výživného na dceru, nebo dalších sedm let setřete, ať mu pak máte co dát.
Kocourek říkal, že je potřeba úspory odklonit, a to byl pan ministr a ten to musí vědět nejlíp.
Ale vážně - podle judikatury jak se peníze smíchají, jsou společné. Peníze vnesené do manželství (nebo nabyté dědictvím, darem) by musely být po celou dobu na odděleném účtu a nesmělo by se k nim nic přidat.
jasně, podle zákona, ale ono se to pak blbě prokazuje, pokud ty prachy před manželstvím nebo z dědictví nejsou někde odděleně uložený. když si pak koupím v manželství briliantový náušnice, tak to bylo ze společných peněz nebo z těch před manželstvím, nebo z těch z dědictví? znáte právníky...
Snažil jsem se na to naroubovat účetní metodu FIFO (=nelze utratit peníze, které ještě nemám, čili dříve obdržené se spotřebovávají jako první). To by pak znamenalo sestavit úplnou evidenci příjmů a výdajů (což je samo o sobě utopie). Pokud by výdaje nepřevýšily stav peněz na počátku, mohl by jejich zbytek zůstat ve výhradním vlastnictví plus výlučné příjmy nabyté během manželství. Logické, ale neproveditelné, možná jednou, až nebude existovat cash.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.