Hlavní navigace

Názor k dotazu Náhrada mzdy za neodpracovanou dobu Antivirus + od Kara1 - Pokusím se to shrnout a nějak srozumitelně popsat: Každý...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2020 16:14

    Kara1 (neregistrovaný)

    Pokusím se to shrnout a nějak srozumitelně popsat:

    Každý zaměstnanec musí být zařazený do některé z 8 skupin. Vždy u každé skupiny je uvedena měsíční zaručená mzda a hodinová zaručená mzda.

    1) Zaměstnanec, odměňovaný měsíční mzdou, který odpracoval celý svůj měsíční plán hodin (pro zjednodušení ho nazývejme "fond") musí mít výdělek (bez dalších případných zákonem daných příplatků, jako např. přesčasový, noční, atd. a bez mzdy za přesčasové hodiny - toto všechno je pak vždy navíc) nejméně ve výši, odpovídající měsíční zaručené mzdě, uvedené v té konkrétní skupině, do které je zařazený.
    Pokud neodpracoval celý svůj "fond", ale nějaký čas má placený náhradou (čili hodinovým průměrem), pak musí dostat mzdu nejméně takovou, jaká odpovídá poměru, opět bez těch zákonných příplatků atd. Např. v měsíci má "fond" 160 h a odpracuje 80 h a 80 h má nějaké volno placené průměrem (dovolenou, lékaře, náhradu za nařízené uzavření provozovny atd.. ) Pak za práci musí mít výdělek (mzdu) odpovídající alespoň polovině zaručené mzdy ve své skupině (tzn. poměrnou část) plus náhradu za 80 h (tj. 80 h x hodinový průměr.). A tento hodinový průměr je vypočítaný z minulého čtvrtletí, pokud v něm odpracoval aspoň 21 směn. Pokud ne, pak hodinovým průměrem pravděpodobným. V každém případě tento průměr musí být aspoň ve výši hodinové zaručené mzdy, která přísluší k té jeho skupině.

    2) Zaměstnanec, odměňovaný hodinovou mzdou musí při odpracování celého fondu vydělat: počet hodin fondu x jeho hodinovka, (a ta hodinovka nesmí být nižší než hodinovka, odpovídající té jeho skupině ). A opět - mzda za hodiny přesčasové a zákonné příplatky jsou k tomu navíc.
    Pokud neodpracuje celý svůj "fond", ale odpracuje část a za část má náhradu, pak mzdu musí mít: odpracované hodiny "fondu" x jeho hodinovka , která nesmí být nižší než hodinovka příslušné skupiny, ( plus případná mzda za hodiny navíc plus zákonné příplatky) plus hodiny, placené náhradou x hodinový průměr vypočítaný nebo pravděpodobný (v každém případě ale ne nižší, než hodinová zaručená mzda v té jeho skupině).

    3) Zaměstnanec, pracující "v úkole" vydělá dle svého úkolu, ale nejméně viz bod 2.

    Pokud mám ve vysvětlení nedostatky, snad je někdo opraví, případně mě doplní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).