Jasně, chápu. :)
Jsem blbec, nenapsal jsem, že mi šlo čistě o sociální pojištění, zdravotní a daň samozřejmě je. Jde mi hlavně o ty odpočty za COVID, myslel jsem, že je to jenom pro hlavní činnost, ale mě se tam ta sleva promítá a taky co zálohy pro příští rok, když jsem na paušální dani, ve formuláři se vypočetly, když jsem zatrhl hlavní činnost.
Děkuji a užívejte zbytek neděle.
Dobrý večer,
takže zaškrtnout hlavní činnost a nechat vypočtené zálohy a kde dopsat tu poznámku? Sdělení mimo formulář? Žádnou kolonku pro poznámku tam nevidím.
A u ZP platí tedy, že se i u vedlejší činnosti má zohlednit to prominutí COVID? Příjmy 53 tis., výdaje 0, pojistné na ř. 6 vyšlo 3 578 Kč a na ř. 41a COVID zálohy je 1794 a ř. 43 - 1784, to tedy zaplatím?
Tu pohledávku tedy dodatečně dodaním, jenom bych se ještě ujistil, zda opravdu není jiná možnost, mám tu pohledávku z roku 2009, je vůči firmě, která je v insolvenci a majitel zemřel - není nějaká jiná možnost než dodanění?
Děkuji.
Dopis, kde ZP a ČSSZ oznamujete, že od roku 2021 jste se přihlásil k paušální dani podle § 7a ZDP.
U ZP je tam také prominutí záloh, ale zatím jsem Přehled pro ZP pro nikoho nevyplňovala.
Pohledávka - možnost vyřadit ji z evidence + vyřadit současně výdaje, které se k této pohledávce vážou.
Další možnost je v DZP § 23/8/b/3 na konci věty
" v případech, kdy poplatník uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 nebo podle § 9 odst. 4, o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)]. "
ZDP § 24 odst. 2 písm. y) - pročtěte si, může se to týkat i Vámi uváděné pohledávky.
Pročtěte to ještě jednou, protože já si myslím, že se Vás to na 99% týká.
Musíte si tu větu rozkouskovat
* u poplatníků, kteří vedou účetnictví,
- jmenovitá hodnota pohledávky
- nebo pořizovací cena pohledávky nabyté postoupením, vkladem a při přeměně obchodní korporace
U Vás by to byla "jmenovitá hodnota pohledávky"
Aha, tedy jmenovitá hodnota pohledávky NEBO pohledávky nabytá postoupením, vkladem, atd. a další věc je, že se jedná o pohledávku za dlužníkem, kterému hrozí úpadek, protože je v insolvenci, je to tak?
Těm věcem o tom, že se jedná o pohledávku, ke které se dá uplatnit opravná položka nerozumím a to že vedu DE není problém?
Takže místo abych základ daně navýšil, tak ho snížím?
Děkuji.
Ještě jsem pročítal tady toto https://www.dauc.cz/dokument/?modul=li&cislo=26505&fbclid=IwAR3gTHdjjy-RRyZL-C3VlX_ZZcMZVHhPaDMCnmpqkuU1HXC4brOtKYEmLgM
Tam je napsáno, že to lze až při ukončení podnikání, tak jste to myslela?
A ty dvě otázky předtím? Jak poznám, že mu hrozí úpadek a stačí doložit výpis z OR o tom, že je v likvidaci?
Ach jo, mrzí mě, že Vás tím ještě otravuji, ale to je tolik informací, že mám pocit, že není v mých silách se v tom zorientovat.
Děkuji strašně moc!
Nejen při ukončení podnikání, ale i v případě, že má OSVČ povinnost upravit rozdíl mezi příjmy a výdaji podle § 23/8 ZDP.
Úpadek - podívejte se na dokumenty, zveřejněné u dané firmy v insolvenčním rejstříku.
https://isir.justice.cz/isir/common/index.do
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.