Jasně, chápu. :)
Jsem blbec, nenapsal jsem, že mi šlo čistě o sociální pojištění, zdravotní a daň samozřejmě je. Jde mi hlavně o ty odpočty za COVID, myslel jsem, že je to jenom pro hlavní činnost, ale mě se tam ta sleva promítá a taky co zálohy pro příští rok, když jsem na paušální dani, ve formuláři se vypočetly, když jsem zatrhl hlavní činnost.
Děkuji a užívejte zbytek neděle.
Dobrý večer,
takže zaškrtnout hlavní činnost a nechat vypočtené zálohy a kde dopsat tu poznámku? Sdělení mimo formulář? Žádnou kolonku pro poznámku tam nevidím.
A u ZP platí tedy, že se i u vedlejší činnosti má zohlednit to prominutí COVID? Příjmy 53 tis., výdaje 0, pojistné na ř. 6 vyšlo 3 578 Kč a na ř. 41a COVID zálohy je 1794 a ř. 43 - 1784, to tedy zaplatím?
Tu pohledávku tedy dodatečně dodaním, jenom bych se ještě ujistil, zda opravdu není jiná možnost, mám tu pohledávku z roku 2009, je vůči firmě, která je v insolvenci a majitel zemřel - není nějaká jiná možnost než dodanění?
Děkuji.
Dopis, kde ZP a ČSSZ oznamujete, že od roku 2021 jste se přihlásil k paušální dani podle § 7a ZDP.
U ZP je tam také prominutí záloh, ale zatím jsem Přehled pro ZP pro nikoho nevyplňovala.
Pohledávka - možnost vyřadit ji z evidence + vyřadit současně výdaje, které se k této pohledávce vážou.
Další možnost je v DZP § 23/8/b/3 na konci věty
" v případech, kdy poplatník uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 nebo podle § 9 odst. 4, o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)]. "
ZDP § 24 odst. 2 písm. y) - pročtěte si, může se to týkat i Vámi uváděné pohledávky.
Pročtěte to ještě jednou, protože já si myslím, že se Vás to na 99% týká.
Musíte si tu větu rozkouskovat
* u poplatníků, kteří vedou účetnictví,
- jmenovitá hodnota pohledávky
- nebo pořizovací cena pohledávky nabyté postoupením, vkladem a při přeměně obchodní korporace
U Vás by to byla "jmenovitá hodnota pohledávky"
Aha, tedy jmenovitá hodnota pohledávky NEBO pohledávky nabytá postoupením, vkladem, atd. a další věc je, že se jedná o pohledávku za dlužníkem, kterému hrozí úpadek, protože je v insolvenci, je to tak?
Těm věcem o tom, že se jedná o pohledávku, ke které se dá uplatnit opravná položka nerozumím a to že vedu DE není problém?
Takže místo abych základ daně navýšil, tak ho snížím?
Děkuji.
Ještě jsem pročítal tady toto https://www.dauc.cz/dokument/?modul=li&cislo=26505&fbclid=IwAR3gTHdjjy-RRyZL-C3VlX_ZZcMZVHhPaDMCnmpqkuU1HXC4brOtKYEmLgM
Tam je napsáno, že to lze až při ukončení podnikání, tak jste to myslela?
A ty dvě otázky předtím? Jak poznám, že mu hrozí úpadek a stačí doložit výpis z OR o tom, že je v likvidaci?
Ach jo, mrzí mě, že Vás tím ještě otravuji, ale to je tolik informací, že mám pocit, že není v mých silách se v tom zorientovat.
Děkuji strašně moc!
Nejen při ukončení podnikání, ale i v případě, že má OSVČ povinnost upravit rozdíl mezi příjmy a výdaji podle § 23/8 ZDP.
Úpadek - podívejte se na dokumenty, zveřejněné u dané firmy v insolvenčním rejstříku.
https://isir.justice.cz/isir/common/index.do
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
20. 2. 2021 21:39
Dobrý večer,
prosím o radu, mám OSVČ jako vedlejší činnost z důvodu zaměstnání po celý rok 2020, příjem pouze 53 tis., výdaje 0, čili vše vychází nula, od 2021 jsem na hlavní činnost a mám paušální daň, zatrhl jsem pro rok 2021 hlavní činnost a tím pádem jsou min. zálohy, ale ty já platit nebudu, jak se to prosím řeší?
A kdybych měl příjem větší než hranice 85 058 Kč (mám na dodanění jednu pohledávku, ale nevím, zda řešit teď nebo až zpětně, podle toho, jestli se udržím v paušální dani), tak odvedu pojistné, ale nové zálohy se mě zase netýkají, je to tak prosím?
Děkuji.