Děkuji Vám za reakci. Také jsem se dívala, kde se mi zaúčtování objevilo v hlavní knize a máte pravdu, že ponížení 524 nebude správným řešením. Poníží se pouze účet 336 a naopak se mi povýší účet 331 (odvedu o to zaměstnancům více). Původní variantu 336/524 jsem našla na jiném webu. Opravdu by neseděl účet 331 - viz jak jste již popisoval výše.
Nevytratil se Vám náklad na mimořádný příspěvek při nařízené karanténě na účtu 521 mzdové náklady?
Interní doklady / mimořádný příspěvek při nařízené karanténě 521 (analytika pro náhrady za nemoc a karant.příspěvek) / 331011
Ostatní závazky / OSSZ mim.příspěvek při nařízené karanténě -524/-336
Nemyslím si. Pokud by se mělo jednat o náklad na účtu 521, mohly by z něj vyplývat
např. odvody na SP a ZP, FKSP..., případně daň. Ani jedno z toho se ale z příspěvku neodvádí (viz zákon 121/2021). Navíc hrubé mzdy vč. náhrad nejsou o tento příspěvek navýšeny (dle výstupů mzdových programů). Dle různých výkladů odborníků viz např. https://www.podnikatel.cz/clanky/podrobne-o-mimoradnem-prispevku-v-karantene-a-izolaci/ nebo i z jiných portálů zabývajících se mzdovou problematikou a účtováním bych pouze ponížila odvod na SP v interních dokladech a povýšila účet 331. Náklady účtu 524 nejsou nijak dotčeny (VZ mezd a výše odvodu na SP je stále stejný), pouze výše pojistného, která je odvedena na BÚ je o vyplacené příspěvky ponížena. Samozřejmě je možné, že se výklady účtování mohou lišit, oficiální metodika zaúčtování nebyla nikde zveřejněna (dle mých dostupných zdrojů). Vše ale ukáže čas... :)
Dobrý den, také řeším problém účtování izolačky. Takže se přidám s dalším názorem (jakoby jich nebylo již dost :-)).
- Účtuji v Heliosu a přes jejich nastavení mi izolačka navýšila náhradu nemocenské, tj. 521/331
- o výplatě mzdu vyúčtuji 331/221 (takže mám účet 331 vyrovnaný)
- nastavení v Heliosu účtuje izolačku -524/-336 (popř. 336/524)
Nicméně si tím ponížím sociální náklady (kde izolačku nemám). neboť ji mám na 521.
Dle mého by se izolačka měla účtovat -521/-336 (popř. 336/521)
Jiné provozní výnosy.
Podívejte se na "Dotazy a odpovědi v souvislosti s řešením dopadů infekce COVID-19 na provádění auditu" bod 10
https://www.kacr.cz/file/6403/tabulka-technicke-dotazy-dotazy-1-az-12-24022021.pdf
Je to podobné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.