Nárok na OČR není, pokud matka má nárok na PPM nebo rodičovský příspěvek. Musela by být nemocná, nebo by nebyla schopná se o dítě postarat anebo by byla v karanténě.
Pokud se jim teď narodilo mimino, tak si v období 6 týdnů od narození dítěte může požádat o otcovskou. Ta se vyplácí 7 dní.
Pokud má matka např. pět dětí a nebude je moci dát do školky, nebo v současné době do školy, tak bude mít 5 pečovatelek a všechny budou mít OČR?
Já mám tři děti a nikdy mě nenapadlo, aby v době, kdy byla školka zavřena (např. bylo vyvěšeno upozornění, že se ve školce maluje, nebo vyměňují okna, kdo má možnost, aby si dítě nechal doma).
A ani ve svém okolí neznám nikoho, koho by napadlo v takovéto situaci o OČR žádat.To jako matka, pokud není nemocná, více dětí nezvládne?
Péči o děti může zajistit matka, která pobírá PPM. Podle dedukce, že o dvě zdravé děti budou pečovat oba rodiče, a ještě požadovat zaplacení této doby musí být na tom stát asi dost dobře. Pokud by v rodině bylo více dětí, měly by tedy mít na podporu nárok další osoby pečující o děti, že.
Takových vyčů.ránků více a brzy nebude na zdravotnicetví, důchody, atp. Zákony by na toto měly pamatovat a nepodporovat takovéto nefachčenky.
Odpověděla jste a i teď odpovídáte špatně. Není pravda, že na OČR by měl nárok jedině kdyby byla matka nemocná nebo v karanténě. V uvedeném případu si otec může vzít na starší dítě ošetřovačku a nárok na ošetřovné má.
Dotaz byl na to, zda má nárok na ošetřovné. Odpověď zní - ano, má.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.