Děkuji za diskusi. Ale teď už opravdu nevím :-( Měl bych tedy sledovat cenu služeb v měsíci, kdy jsem je poskytl a odevzdal dodavateli (např. posudky, překlady apod.) - tedy např. k 31.7. nebo až mi to odběratel schválí a vystaví podklad k fakturaci - tedy např. 1.8. a já fakturuji 2.8. Resp. mám to počítat do srpna (tak to dělám) nebo už do července (protože tam byla služba poskytnuta). Ještě bych chtěl upřesnit, že s odběratelem nemám uzavřené smlouvy na jednotlivé služby.
S předchozími názory nesouhlasím.
Zákon o DPH v par. 4a stanovuje, co je to obrat :
Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku.
Z dikce zákona vyplývá, že pojem "souhrn úplat" je totéž jako souhrn plateb.
Par.6 stanovuje, kdy se stanete plátcem.
Jinými slovy : budete sčítat došlé platby na měsíční bázi.
Tak názor, že úplata dle ZDPH = přijetí peněz je opravdu úplně mimo a z "dikce zákona" toto opravdu nevyplývá... Úplatou je zjednodušeně částka v peněžních prostředcích, hodnota nepeněžního plnění, dotace k ceně... Ale s přijetím peněz na účet či jakýmikoli peněžními toky to opravdu nemá nic společného, plnění vzniká, i když peníze vůbec nepřijmete. A není žádný rozdíl mezi výkladem zákona "pro plátce a pro neplátce".
Pro zakladatele - chápu, že teď máte zmatek, ale zkuste tedy vygooglit "souhrn úplat bez daně", vyjede Vám mnoho článků o počítání obratu, ve kterých se dočtete v zásadě totéž - do obratu se započítává částka úplaty k DUZP, bez ohledu na to, kdy jste tuto úplatu přijal. Což se váže k některému dotazu výše - ano, pokud jste neplátce a do účetnictví zadáváte data dle fakturace, opravdu byste si měl vést tabulku s obratem dle DUZP. Zkuste skočit na nějaké školení na daně, doporučuju KDPČR, řeknou Vám tam to stejné... Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.