Dobrý den,
předpokládám, že jste plátci DPH a taky odběratel nebo-li příjemce prací je také plátce.
Už jsem se setkala s tím, že plátce vyfakturoval PDP neplátci - což není možné.
Princip PDP je takový, že nikdo DPH neodvede a nikdo si ho taky nebude po státu nárokovat.
Jak budete formulovat fakturu, záleží na Vás, to není podstatné. Hlavně, aby činnost spadala do činností specifikovaných v § 92e.
Faktura bude vystavena bez daně - čili jen v základu daně. Takže vypíšete rozsah prací za dohodnutou cenu 100 tis. Kč. Daň se ve faktuře nevyčísluje.
Ale musí být uvedeno, že daň ve výši 21 % odvede příjemce služby.
Pochopila jsem, že příjemce služby jste Vy - takže Vy na tu fakturu pak ručně doplníte výši vypočteného DPH 21 %, tj. 21 000. BUde to tam uvedeno jen informativně.
Co se týče Přiznání k DPH, tak dodavatel služby uvede na ř. 25 částku 100 000 Kč
Vy - coby příjemce služby, uvedete do ř. 10 do ZD 100 000 a do DPH 21 000
a zároveň do ř. 43 ZD 100 000 a vedle DPH 21 000.
V konečné fázi neodvedete nic.
Ale dodavatel si taky nic neuplatní. A to je princip PDP - jak jsem zmiňovala zkraje.
dobrý den,
děkuji za vaši vyčerpávající odpověď, ještě by mě zajímalo, jak se to má napsat do smlouvy. Jestli ZD 100 000Kč v PDP, nebo ZD 100 000Kč + DPH = cena celkem.
Minulý rok jsme nakupovali velké množství výpočetní techniky cca 500tis. Ve smlouvě bylo uvedeno 500 000kč + 21%DPH 105 000 = 605 000kč. Vyfakturovali nám celou výpočetní techniku v jedné faktuře ZD + DPH = cena celkem. Byli tam mobily, notebooku více než 100 000Kč bez DPH. Tenkrát jsem jim volala o opravu faktury na část v PDP a část ZD + 21%DPH. Bylo mi odpovězeno, že to vyfakturovali podle smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.