Dobrý večer,
omlouvám se za pozdní reakci a všem diskutujícím děkuji za jejich názory. Dovolím si upřesnit fakta. Pracuji 21 let ve firmě do 100 zam. ve funkci mzdová účetní, pokladní, personální, telefonistka, obsluha návštěv. Mé pracoviště je na recepci, kde sedím za vyvýšeným pultem. Recepcí prochází veškeré návštěvy, dopravci, přebírám balíky atd. Dveře z ulice mám zavřeny a chodím každému otvírat. Recepcí také prochází zaměstnanci z provozu do kanceláří-přes další dvoje dveře. A nyní k porušení pracovní kázně. Zavolala si mě vedoucí k řediteli společnosti ještě za účasti vedoucího výroby a sdělila mi, že jsem opustila kancelář a nechala na stole citlivé údaje zaměstnance- kopii pasu a předložila mi vytýkací dopis s krácením os.hodn. a pořízenou fotokopii. Byla jsem nejprve v šoku, výtku jsem odmítla převzít a bránila se, že doposud vedení nevadilo, že pracuji s osobními údaji zaměstnanců v otevřeném přístupném prostoru a že vedoucí neměla za mé nepřítomnosti hrabat na mém stolu, vytahovat doklady a fotit si je. Na to mi nic neodpověděli. Následující den jsem při odchodu z místnosti napsala ceduli -NEVSTUPUJTE, JSEM NA OBĚDĚ. Vzápětí jsem obdržela žádost emailem, že toto nestačí a opět porušujií p.kázeň. Požádala jsem prac.tech.úseku o zřízení klíčů, abych mohla prostor při každém opuštění /toaleta, vaření kávy atd/uzamknout a řekla mu důvod. Za to jsem obdržela email, ať přestanu pomlouvat a vymýšlet si smyšlené příhody. Další výtka, že jsem neseznámila 2 nové zaměstnance s informací, že je fotí píchačky, konkrétní jména však neuvedla. A tak to pokračuje. I když je vedoucí o 30 let mladší, nějaké oslovení.. slušnost, nic takového. Proto jsem již konverzaci ukončila s tím, že potřebuji v klidu pracovat a že chování vůči mé osobě beru jako stupňující se šikanu.
tak za mě, to, že do osobního dokladu mohl nahlédnout kdokoliv, je opravdu dost závažné. vy nemáte uzamykatelný alespoň stůl?
cedulka nevstupujte opravdu nestačí.
já vidím problém ze strany zaměstnavatele jedině v tom, pokud vám nevytvoří podmínky, aby k tomu nedocházelo. pokud nemáte ani uzamykatelný stůl, trezor, skříň, a pracujete s osobními doklady zaměstnanců, tak to je špatně.
Další výtka, že jsem neseznámila 2 nové zaměstnance s informací, že je fotí píchačky - pokud v pracovní náplni máte seznámit nové zaměstnance s tím, že jsou monitorováni, je to zase pochybení pokud jste to neudělala. pokud je s tím měl seznámit někdo jiný (neznám vaše interní předpisy), tak bych se bránila.
Pokud zaměstnanec nemá vytvořeny podmínky pro výkon sjednaného druhu práce, je povinen na tuto skutečnost zaměstnavatele upozornit. Takže pokud to tazatelka neučinila, porušila svoji zákonnou povinnost a může za to být sankcionována. Někteří zaměstnanci na sebe tak zvaně nechtějí upozorňovat a pak se diví, že dostanou padáka.
ona dle svého příspěvku na to upozornila - požadovala, aby byla možnost prostor uzamčít. sice pozdě, ale přece. takže já jediné co považuji za špatný přístup zaměstnavatele je to, že to neumožnil. jinak vyžadování dodržování zákona či pracovních povinností je podle mě ok. že to dříve nevadilo v tom nehraje roli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.