Hlavní navigace

Předčasný důchod

  • (neregistrovaný)

    21. 10. 2021 17:09

    Prosím o radu. Zaměstnavatel (vedení) si mě zavolal s dotazem, kdy hodlám odejít do starobního důchodu, že se přihlásila na mé místo (mzdové účetní) mladá paní a zda si změním smlouvu na dobu určitou. Byla jsem překvapena a sdělila, že toto je neprofesionální jednání, že mám ještě více jak rok do nároku na st.důchod a nehodlám jít do předčasného důchodu. Toto akceptovali, chvíli byl klid, přesto paní v září nastoupila na zkrácený úvazek a já mám nyní v zaměstnání doslova peklo. Od své nadřízené dostávám výtky za porušení prac.kázně, neustále jsem sledovaná, musím odpovídat na kritizující emaily ,což je psychicky velmi náročné. Jsem zdravá, práce mě baví, doposud kontroly z OSSZ,ZP- vše OK, za 20 let jsem nebyla nikdy nemocná, aby mě musel někdo zastupovat. Prosím o radu, jak dále postupovat (odkaz na §)a zda má smysl se bránit. Děkuji za každý názor.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 10. 2021 19:14

      xy (neregistrovaný)

      mzdových účetních, dobrých, je málo. zvažte, zda se dále nervovat, nebo si najít někoho, kdo dobrou mzdovku shání. poptávka je velká, takže jestli jste opravdu dobrá mzdovka jak píšete, nebude problém. klidně i na žl. a pak dát zaměstnavateli, který si vás neváží a deptá vás pápá.
      jinak vám nezbývá až vám dá výpověď se bránit u soudu. další nervy, peníze, nejistý výsledek.

    • 22. 10. 2021 10:20

      katka2 (neregistrovaný)

      Nevidím nic neprofesionálního na tom, že se zamtel zajímá, kdy chce budoucí důchodce skončit. A že rok dopředu hledá a zkouší nového člověka, ono to opravdu nemusí vyjít napoprvé.

    • 22. 10. 2021 10:23

      rradana55

      Dobrý den, paní Evo,
      já si dovolím s xy nesouhlasit. V takto závažných situacích je nezbytné se bránit. Upozornila bych zaměstnavatele, že pokud neukončí tuto šikanu, využijete možnost obrátit se na oblastní inspektorát práce k podání podnětu ke kontrole a do případného soudního sporu bych se nebála jít. Těžko bude nadřízený dokazovat, že s Vámi byl 20 let "nespokojený" Máte možnsot žádat náhradu škody, pokud Vám jednáním zaměstnavatele vznikla například psychická újma..Navštivte svého ošetřujícího lékaře. Máte možnost obrátit se emailem na veřejného ochránce práv. Tyto situace je nutné řešit ihned a nezametat je pod koberec a nezavírat před nimi oči. Jak je často zvykem. Držím palce!

    • 22. 10. 2021 11:03

      Aion (neregistrovaný)

      Já zase nesouhlasím s vámi.
      Každý zaměstnavatel řeší personální obsazení v předstihu, navíc paní píše, že se věc uklidnila.
      Tazatelce žádná škoda nevznikla, škodou je majetková újma. Mohlo by se jednat o nemajetkovou újmu, ale k jejímu prokázání je vyžadován znalecký posudek, nějaký obvoďák je málo.
      Já to jako nějakou tragédii nevidím, prostě paní je ve věku a zaměstnavatel řeší perspektivu.

    • 22. 10. 2021 11:07

      Líba (neregistrovaný)

      To mi přijde jako nejlepší cesta, jak se nedožít důchodu ve zdraví. Soudit se se zaměstnavatelem můžu až v okamžiku, kdy už není můj zaměstnavatel. Tazatelka jistě chce chodit do práce ráda a ne se denně nervovat.

      Zaměstnavatel sice nepostupoval příliš taktně, ale souhlasím s Katkou, že mít mzdovou v tomto věku, taky se budu zajímat, kdo ji nahradí, až se rozhodne skončit nebo ji nemoc vyřadí z pracovního procesu.

      Třeba by se napětí uvolnilo, kdyby věděli, že tam nehodláte být věčně a svou budoucí nástupkyni zaučit. Do předčasného důchodu bych vám jít nedoporučovala, ale jistě víte, že evidence na ÚP by byla do jisté míry pro důchod náhradní dobou, pokud se situace v zaměstnání stane neúnosnou.

    • 22. 10. 2021 11:53

      xy (neregistrovaný)

      do případného soudního sporu bych se nebála jít - opravdu? a kde vidíte šikanu?

      výtky za porušení prac.kázně - nevíme, o jaké výtky se jedná a ani to, zda nejsou třeba oprávněné
      neustále jsem sledovaná - taky nepíše jak. zda někdo její práci kontroluje, nebo sleduje zda pracuje,...kde vidíte šikanu?
      musím odpovídat na kritizující emaily - nevím, co to je "kritizující" mejl, a hlavně nevíme, zda jsou oprávněné či ne.

      Máte možnost žádat náhradu škody - jaká škoda paní vznikla?

      Těžko bude nadřízený dokazovat, že s Vámi byl 20 let "nespokojený" - on to bude dokazovat? paní bude muset prokázat, že je "šikanovaná"

    • 22. 10. 2021 12:00

      Aion (neregistrovaný)

      Tady se často zapomíná na základní principy soudního řízení, a to nejenom tvrdit, ale i prokázat.

    • 22. 10. 2021 14:12

      rradana55

      Ano, paní by musela paní dokazovat pravdivost svého tvrzení. Můj osobní názor je, že já bych si nenechala tento přístup líbit, pokud je tomu tak. Rok před odchodem do důchodu není deset let před důchodem. Jedna věc je, hledat si včas náhradu za člověka, který mi odchází do důchodu a druhý pohled je přístup ke člověku, který odchází do důchodu. Moje rada je, pokud stav přesahuje únosnou mez, obrátit se s radou na právníka, na instituce, pokud prokáži a dokáži. Vaše rada je, nechat to plavat. To není můj styl. Je zcela v pořádku, že každý máme jiný názor, paní může zvážit pro a proti. Hezký víkend.

    • 22. 10. 2021 16:39

      xy (neregistrovaný)

      ale jakého tvrzení? zaměstnavatel se jí zeptal, kdy míní odejít do důchodu. to je naprosto v pořádku, není to žádná šikana ani diskriminace.
      a ty další věci, co uvádí, jsou její subjektivní pocity. výtky - určitě je ve výtce uvedeno konkrétní provinění. a vy víte, že je neopodstatněné? vždyť neuvedla (proč??) za co byly.
      sledování? mě taky "sleduje" ředitel, musím mu dávat raport co jsem udělala za práci, moji práci "sleduje" taky, patří to k jeho povinnostem. já zase "sleduji" práci svých podřízených. na základě nekonkrétního postesku radíte rovnou jít k soudu. vy byste si ten přístup nenechala líbit. ale jaký? že se zeptal kdy chce do důchodu? že jí vytýká porušení pracovních povinností? co když oprávněně? on ji "sleduje"? to ji jako šmíruje na WC, nebo jak? to pak ano, to by bylo napadnutelné. ale pokud kontroluje jak pracuje, taky ok.
      já čekala, že tu paní napíše KONKRÉTNÍ fakta, na základě kterých se domnívá, že zaměstnavatel jedná diskriminačně nebo ji šikanuje. a nic. takže jí rozhodně nejde poradit, aby se obrátila na soud. stálo by ji to nejen nervy, ale i peníze.

    • 22. 10. 2021 19:55

      rradana55

      Každý zaměstnavatel přece zná datum důchodového věku svého zaměstnance, na to není třeba otázek. Dotaz ohledně změny pracovní smlouvy na dobu určitou mi nepřijde úplně v pořádku, pokud je důvodem náhrada zaměstnance. Dotaz ohledně odchodu do předčasného důchodu je úplně za čarou. Nechce se mi ani věřit, že pokud by byly výtky za porušení pracovní kázně opodstatněné, paní by zde na portálu žádala o radu. Pokud jsou ale neopodstatněné a paní píše, že zažívá v zaměstnání "peklo", je nezbytné se bránit a nepřehlížet. Znaky šikany na pracovišti a jak se bránit jsou lehce dohledatelné. Že se to děje, je fakt. Viděla jsem nechutnou šikanu zaměstnanců, ale paradoxně i opravdu nechutnou šikanu zaměstnavatele. Kontrola práce zaměstnanců je přece někdy nezbytná, to nerozporuji. To není šikana, ale právo zaměstnavale. Mě jen vytáčí do běla chování některých zaměstnavatelů k zaměstnankyním/za­městnancům v předdůchodovém věku. Paní mohla napsat víc, třeba se bojí. Na každý pád, je to mzdová účetní mnoho let, určitě zná svoje práva a povinnosti a zná práva a povinnosti svého zaměstnavatele a měla by si umět hravě poradit.

    • 22. 10. 2021 21:29

      Aion (neregistrovaný)

      Už jsem nechtěla reagovat, ale po přečtení vašeho příspěvku mi to nedá.
      Nevíme, zda se jednalo o návrh na změnu pracovní PS na dobu určitou, resp. slova "dotaz na ..." by mohla svědčit o tom, že se jednalo o ofertu ze strany zaměstnavatele. Dotaz na odchod do předčasného starobního důchodu nemůže být za čarou u zaměstnavatele, který se věnuje personálnímu plánování.

      "Kontrola práce zaměstnanců je přece někdy nezbytná.." - co to je NĚKDY? Pro mě neuvěřitelné, připadám si jako dráb.

      Vrháte tazatelku do situace, kdy se má soudit, má si stěžovat, má dávat podněty ke kontrole. Připomínáte mi jednoho známého, od něhož neustále slyším "budu ho žalovat". Když se zeptám, čeho se bude žalobou domáhat, tak kde nic, tu nic. Žaloby píše formou dopisu, který začíná "Slavný soude..." Takhle si představuji tu vaši žalobu na náhradu škody.

      Vy si opravdu myslíte, že se někdo bude zabývat porušením povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci? - pojem pracovní kázeň se už léta nepoužívá. To jen na okraj, kdybyste radila, aby se tazatelka soudila o to, aby soud vyslovil, že "nic" neporušila.
      Jenom připomínám, že i když jsou si účastníci občanskoprávních vztahů rovni, tak toto nikdy neplatilo ve vztazích pracovněprávních- zaměstnavatel vždy byl a je nadřízen zaměstnanci.
      Asi tak.

    • 22. 10. 2021 22:23

      rradana55

      Personálním plánováním tedy může být i dotaz na počet plánových těhotenství zaměstnankyně? To mě mrzí, že o mě máte takové mínění. Ujišťuji vás, že já určitě nevyhrožuji soudy, kudy chodím. Nemám to vůbec zapotřebí. A pokud bych měla, případnou žalobu (i s oslovením) bych nechala na fantazii mého právníka.
      Paní je svéprávná a určitě vyhodnotí situaci správně.

    • 23. 10. 2021 20:12

      eva m. (neregistrovaný)

      Dobrý večer,
      omlouvám se za pozdní reakci a všem diskutujícím děkuji za jejich názory. Dovolím si upřesnit fakta. Pracuji 21 let ve firmě do 100 zam. ve funkci mzdová účetní, pokladní, personální, telefonistka, obsluha návštěv. Mé pracoviště je na recepci, kde sedím za vyvýšeným pultem. Recepcí prochází veškeré návštěvy, dopravci, přebírám balíky atd. Dveře z ulice mám zavřeny a chodím každému otvírat. Recepcí také prochází zaměstnanci z provozu do kanceláří-přes další dvoje dveře. A nyní k porušení pracovní kázně. Zavolala si mě vedoucí k řediteli společnosti ještě za účasti vedoucího výroby a sdělila mi, že jsem opustila kancelář a nechala na stole citlivé údaje zaměstnance- kopii pasu a předložila mi vytýkací dopis s krácením os.hodn. a pořízenou fotokopii. Byla jsem nejprve v šoku, výtku jsem odmítla převzít a bránila se, že doposud vedení nevadilo, že pracuji s osobními údaji zaměstnanců v otevřeném přístupném prostoru a že vedoucí neměla za mé nepřítomnosti hrabat na mém stolu, vytahovat doklady a fotit si je. Na to mi nic neodpověděli. Následující den jsem při odchodu z místnosti napsala ceduli -NEVSTUPUJTE, JSEM NA OBĚDĚ. Vzápětí jsem obdržela žádost emailem, že toto nestačí a opět porušujií p.kázeň. Požádala jsem prac.tech.úseku o zřízení klíčů, abych mohla prostor při každém opuštění /toaleta, vaření kávy atd/uzamknout a řekla mu důvod. Za to jsem obdržela email, ať přestanu pomlouvat a vymýšlet si smyšlené příhody. Další výtka, že jsem neseznámila 2 nové zaměstnance s informací, že je fotí píchačky, konkrétní jména však neuvedla. A tak to pokračuje. I když je vedoucí o 30 let mladší, nějaké oslovení.. slušnost, nic takového. Proto jsem již konverzaci ukončila s tím, že potřebuji v klidu pracovat a že chování vůči mé osobě beru jako stupňující se šikanu.

    • 24. 10. 2021 11:27

      xy (neregistrovaný)

      tak za mě, to, že do osobního dokladu mohl nahlédnout kdokoliv, je opravdu dost závažné. vy nemáte uzamykatelný alespoň stůl?
      cedulka nevstupujte opravdu nestačí.
      já vidím problém ze strany zaměstnavatele jedině v tom, pokud vám nevytvoří podmínky, aby k tomu nedocházelo. pokud nemáte ani uzamykatelný stůl, trezor, skříň, a pracujete s osobními doklady zaměstnanců, tak to je špatně.

      Další výtka, že jsem neseznámila 2 nové zaměstnance s informací, že je fotí píchačky - pokud v pracovní náplni máte seznámit nové zaměstnance s tím, že jsou monitorováni, je to zase pochybení pokud jste to neudělala. pokud je s tím měl seznámit někdo jiný (neznám vaše interní předpisy), tak bych se bránila.

    • 24. 10. 2021 12:38

      Aion (neregistrovaný)

      Pokud zaměstnanec nemá vytvořeny podmínky pro výkon sjednaného druhu práce, je povinen na tuto skutečnost zaměstnavatele upozornit. Takže pokud to tazatelka neučinila, porušila svoji zákonnou povinnost a může za to být sankcionována. Někteří zaměstnanci na sebe tak zvaně nechtějí upozorňovat a pak se diví, že dostanou padáka.

    • 24. 10. 2021 13:31

      katka2 (neregistrovaný)

      Já si teda myslím, že nemá smysl se bránit proti těmto jednotlivým výtkám. Pokud zaměstnavatel najednou začal vytýkat věci, které mu dosud nevadily, chce se paní zbavit. Takže se obhájí jeden prohřešek, a vylíhne se další. To chce globální protiútok.

    • 24. 10. 2021 13:53

      xy (neregistrovaný)

      ona dle svého příspěvku na to upozornila - požadovala, aby byla možnost prostor uzamčít. sice pozdě, ale přece. takže já jediné co považuji za špatný přístup zaměstnavatele je to, že to neumožnil. jinak vyžadování dodržování zákona či pracovních povinností je podle mě ok. že to dříve nevadilo v tom nehraje roli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).