Manžel nemůže zaměstnat manželku.
Při podepsaném prohlášení poplatníka je její daňová povinnost splněna zálohou, nemá povinnost podávat DP a vzhledem k tomu, že na daních nic neplatila, není jí co vracet.
Výše daru je omezena určitým procentem z aňového základu, které si z hlavy nepamatuji. V jejím případě to vzhledem k výši příjmu ani nemá cenu hledat v ZDP.
Manžel si může uplatnit slevu na manželku, pokud 68.000,- nedosáhla ani s podporou v nezaměstnanosti, která se do tohoto příjmu také počítá. Povinná příloha k tomu žádná není, FÚ si od vás případně vyžádá, co bude chtít.
Děkuji za vaši odpověď. Švagrová přinesla smlouvu DPČ, kterou jí poradili na ÚP (nevím, co jim tam řekla, manžel je OSVČ), nosila tam výplatní pásky, tak jak požadovali. Zřejmě už byla chyba tam, že jí tohle řekli a schválili. Takže s tím já nic zpětně neudělám. Neporadila se, udělala si to po svém. Mě jen přinesla papír o vedení na ÚP a potvrzení o daru. Podporu neměla, protože byla na ÚP druhým rokem. Jen příjem z DPČ. Já vím, že je to nesmysl podávat DP a dělat odpočet na dar při takové výši, ale těžko vysvětlovat někomu, kdo tomu naprosto nerozumí. Udělám jen DP manželovi, jí odečtu jako manželku s nízkým příjmem a tím to bude vyřešené. S některými lidmi je velmi těžké se dohodnout, když nemají naprosto pojem o nějakých paragrafech a zákonech, když se to ani nesnaží zjistit či si to někde přečíst nebo se někde poradit a už vám přinesou hotovou věc. Ještě jednou díky.
Podle mě to vědět museli, dávala tam smlouvu a radili jí, jak to má udělat. Potom tam asi nepracují lidé, kteří znají tyto zákony. Určitě se jí ptali, kdo z rodiny podniká, a s kým by si mohla podepsat smlouvu. Spíš si myslím, že řekla, že má manžel firmu, takže to zřejmě pochopili jinak ( i když tam bylo IČO, DIČ, odlišné tudíž museli chápat, že se jedné o FO) a mysleli si (s.r.o. apod.), nevím, já tam nebyla. Mě přinesla kopii smlouvy, kterou tam dala. No už s tím stejně nejde nic udělat, mají to tam založené v papírech. Naštěstí se tam nekonaly žádné odvody, takže stát o nic nepřišel a DP se podávat nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.