DPČ malého rozsahu a daňové přiznání

• 8. 3. 2022 12:01

Dobrý den, moc prosím o radu. Švagrová byla po celý rok 2021 vedena na ÚP. Tam ji poradili, aby si uzavřela DPČ malého rozsahu, kdy se neplatilo SP ani ZP a ani záloha na daň. Smlouvu měla uzavřenou se svým manželem, který je podnikatel. Smlouvu měla od srpna do prosince. Její výdělek byl za všechny tyto měsíce pouze 13000,- Kč. Podepsala Prohlášení k dani. Chtěla podat DP z důvodu poskytnutého daru neziskové organizaci. Mám tento dotaz. Předpokládám, že výše výdělku nezakládá povinnost podávat DP, o které mě požádala, a že poskytnutý dar by byl v daném případě naprosto zbytečné odečítat, protože daň by byla tak jako tak nulová. Je tedy v daném případě možné, aby si ji v daních odpočetl manžel, když její výše ročního výdělku byla tak nízká a nepřesáhla 68000,-Kč dle zákona? Může si tak snížit on DP tímto odpočtem a jaké jsou případné povinné přílohy k tomuto DP (potvrzení o příjmech, potvrzení z ÚP). Nemáme zaměstnance, tudíž je toto pro mě naprosto neznámé, nikdy jsem toto neřešila. Mnohokrát děkuji za vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).