Re: Odpočet na manželku
Paní Jiřino, teď jsem se zarazila nad jednou věcí a nejsem si jistá. myslíte, že má na odpočet nárok, když už jeho manželkou v průběhu roku přestala být? Zatím jsem řešila pouze případy, kdy se manželkou v průběhu roku stala a byla jí až do konce roku. Pak v případě, že její celoroční příjem (ne pouze za dobu kdy jsou manželé, ale za celý rok) nepřesáhne 38040, náleží odpočet ve výši poměrné části z 21700 za každý měsíc manželství. Ale v případě, že se zase v srpnu rozvedli, nevím... A pokud to tak jde, pak on musí uvést její celroční příjem, tzn. i v době, kdy manželé nebyli.
Ano, tak to je, že její příjmy musí být za celý rok ,nejen za dobu manželství. Případ rozvedených s uplatněním odpočtu na manželku
jsem již měla, ale rozvedli se v prosinci a paní byla prokazateleně příjemkyní rodič.přísp. v té době s omezeným příjmem, takže nebylo co řešit. Myslím si, že když může mít odpočet na manželku,
pokud manželství vzniklo během roku, mohl by ho mít i pokud manželství během roku zaniklo. I když příjem manželky ze zákona nemusí dokládat, stačí uvést jeho výši, je možní,že FÚ to bude zřejmě po něm vyžadovat.
Paní Jiřko, podívala jsem se do chytrých knih : manželka "žijící s ním v domácnosti" a povinný průkaz : oddací list.To vypadá, že na manželku, která s ním žila nikoli žije a kterou již nelze doložit oddacím listem, tak by to uplatnit nešlo .(?) Zajímal by mě také výklad nějakého daň.poradce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.