Re: Odpočet na manželku
Paní Jiřino, teď jsem se zarazila nad jednou věcí a nejsem si jistá. myslíte, že má na odpočet nárok, když už jeho manželkou v průběhu roku přestala být? Zatím jsem řešila pouze případy, kdy se manželkou v průběhu roku stala a byla jí až do konce roku. Pak v případě, že její celoroční příjem (ne pouze za dobu kdy jsou manželé, ale za celý rok) nepřesáhne 38040, náleží odpočet ve výši poměrné části z 21700 za každý měsíc manželství. Ale v případě, že se zase v srpnu rozvedli, nevím... A pokud to tak jde, pak on musí uvést její celroční příjem, tzn. i v době, kdy manželé nebyli.
Ano, tak to je, že její příjmy musí být za celý rok ,nejen za dobu manželství. Případ rozvedených s uplatněním odpočtu na manželku
jsem již měla, ale rozvedli se v prosinci a paní byla prokazateleně příjemkyní rodič.přísp. v té době s omezeným příjmem, takže nebylo co řešit. Myslím si, že když může mít odpočet na manželku,
pokud manželství vzniklo během roku, mohl by ho mít i pokud manželství během roku zaniklo. I když příjem manželky ze zákona nemusí dokládat, stačí uvést jeho výši, je možní,že FÚ to bude zřejmě po něm vyžadovat.
Paní Jiřko, podívala jsem se do chytrých knih : manželka "žijící s ním v domácnosti" a povinný průkaz : oddací list.To vypadá, že na manželku, která s ním žila nikoli žije a kterou již nelze doložit oddacím listem, tak by to uplatnit nešlo .(?) Zajímal by mě také výklad nějakého daň.poradce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 12. 2005 13:02
Chtěl bych se zeptat zkušených mzdových účetních: Oženil jsem se v polovině ledne t. r. a k 12. srpnu téhož roku došlo k rozvodu. Manželka nepracovala, neměla žádných příjem, kolik měsíčních odpočtu mohu uplatnit? Děkuji.