Rozumíte tomu dobře. Pokud zaměstnanec skončí 25.3., použijete k výpočtu podle § 356, odst. 3, měsíční průměr platný v tento den, tj. vycházíte z hodinového průměru spočítaného z IV.Q 2021, podle podmínek platných v březnu. Totéž při ukončení 31.3.2022. Ukončí-li PP až 1.4., situace už je jiná, hodinový průměr se použije spočítaný z I.Q 2022 a podle podmínek dubna. Např. kratší týdenní úvazek, slevy uplatněné v prohlášení poplatníka. Odhlášky na ZP a OSSZ posíláte do 8 dnů a průměr k tomu znát nemusíte.
Vždycky se řídíte datem ukončení PP, nikoliv datem, kdy vystavujete potvrzení.
Skvělé moc děkuji! Takže opravdu je tedy potřeba hlídat jen zaměstnance, kteří skončí pracovní poměr v onom lednu, dubnu, červenci a říjnu někdy zkraje měsíce. Tedy u nich je potřeba toto ohlídat, protože když zaměstnanec např. ukončí PP 1. dubna a já ho 2. dubna odhlásím, tak ještě v tu dobu nebudu mít hotové mzdy za březen a rozhodné období bude v tomto případě 1Q a tedy průměrný čistý měsíční výdělek by se mi v tom případě spočítal špatně a v odhlášce by bylo pro UP chybný. Takže toto je potřeba tedy hlídat ;)
Ještě mám jeden dotaz, jak to je v případě, kdy např. pracuje zaměstnaec např. jen únor - březen, tam se počítá ten průměrný výdělek pak jak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.