Rozumíte tomu dobře. Pokud zaměstnanec skončí 25.3., použijete k výpočtu podle § 356, odst. 3, měsíční průměr platný v tento den, tj. vycházíte z hodinového průměru spočítaného z IV.Q 2021, podle podmínek platných v březnu. Totéž při ukončení 31.3.2022. Ukončí-li PP až 1.4., situace už je jiná, hodinový průměr se použije spočítaný z I.Q 2022 a podle podmínek dubna. Např. kratší týdenní úvazek, slevy uplatněné v prohlášení poplatníka. Odhlášky na ZP a OSSZ posíláte do 8 dnů a průměr k tomu znát nemusíte.
Vždycky se řídíte datem ukončení PP, nikoliv datem, kdy vystavujete potvrzení.
Skvělé moc děkuji! Takže opravdu je tedy potřeba hlídat jen zaměstnance, kteří skončí pracovní poměr v onom lednu, dubnu, červenci a říjnu někdy zkraje měsíce. Tedy u nich je potřeba toto ohlídat, protože když zaměstnanec např. ukončí PP 1. dubna a já ho 2. dubna odhlásím, tak ještě v tu dobu nebudu mít hotové mzdy za březen a rozhodné období bude v tomto případě 1Q a tedy průměrný čistý měsíční výdělek by se mi v tom případě spočítal špatně a v odhlášce by bylo pro UP chybný. Takže toto je potřeba tedy hlídat ;)
Ještě mám jeden dotaz, jak to je v případě, kdy např. pracuje zaměstnaec např. jen únor - březen, tam se počítá ten průměrný výdělek pak jak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 4. 2022 17:45
Dobrý den,
Může mi prosím někdo polopatě vysvětlit, jak se počítá rozhodné období pro příjem pro úřad práce, který se nyní posílá s odhláškou zaměstnance? Vím, že je to v § 354, ale popravdě tomu nějak nerozumím. Když skončí zaměstnanec 25.3. tak je rozhodné období 4Q 2021? A když zaměstnanec skončí 1.4. tak je rozhodné období 1Q, je to tak? Tedy přednostně zpracované mzdy za předchozí měsíc pro účely té odhlášky se týkají zaměstnanců, kteří skončí začátkem dubna, července, října a ledna? U těch si musím hlídat, než odešlu odhlášku, že musejí mít nejdřív zpracovanou výplatu, je to tak? Někde totiž byl naopak příklad, že když zaměstnanec skončí 31.3, tak den následující je 1.4., tedy k tomuto dni se počítá průměrný výdělek a rozhodné období je 1Q. Děkuji za vysvětlení