Hlavní navigace

Názor k dotazu Výpověď podle paragrafu 52a od pmaja - Můžu popsat konkrétní případ z mého okolí (nejde...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2024 20:42

    pmaja

    Můžu popsat konkrétní případ z mého okolí (nejde přímo o mě). Firmu s cca 23 zaměstnanci podědil potomek původního majitele. Ten se netají tím, že o podnikání nestojí, rozjednané obchody nechá doběhnout, majetek rozprodá a firmu zavře. Zatím neřekl datum, ke kterému plánuje "zavřít". Zřejmě z důvodu "vyhnutí se" oficiálnímu hromadnému propuštění, minulý měsíc některým zaměstnancům předal výpovědi podle
    52 a, ale neuvedl datum zrušení firmy. Větší část zaměstnanců je s těmito výpověďmi řekněme svolná, ale někteří zaměstnanci výpověď označili za neplatnou.
    Zbývající zaměstnanci jsou teď ale v ještě větší nejistotě, protože neví, co bude teď následovat a v jakém časovém sledu.
    Výpovědi zaměstnanců, kteří proto nim neprotestují jsou tedy platné? Někteří už mají domluvené jiné pracovní místo, těší se na odstupné.....
    Z pohledu toho zaměstnavatele, jaké on má nyní možnosti a jak může "rozdání vadných" výpovědí napravit? Myslím, že v tom nebyl zlý úmysl, ale jen neznalost. Ke cti toho zaměstnavatele je to, že lidi nijak nedusí, nesnaží se nějak obejít vyplacení odstupného (alespoň to zatím tak vypadá) a když nechce pokračovat v podnikání po svém otci a nemá k tomu vztah, tak ho k tomu nelze nutit. Víc komunikovat se zaměstnanci by ale jistě měl.
    Jak jsem napsala, je to případ z mého okolí, sama pracuji jako mzdová účetní, a tak mě ta problematika zajímá.
    Byla bych moc ráda, kdybyste si našel/našla čas a ještě tyto dotazy zodpověděl/a.
    Moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).