Hlavní navigace

Výpověď podle paragrafu 52a

  • 28. 5. 2024 13:27

    Dobrý den, prosím Vás, při výpovědi dle 52 a - ruší se zaměstnavatel nebo jeho část, musí být uvedeno datum, ke kterému se zaměstnavatel ruší? Když se datum neuvede, může být výpověď považována za neplatnou?

    Díky za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 5. 2024 16:17

      without nickname

      Zaměstnavatel je povinen důvod výpovědi skutkové popsat, a to tak, aby použitý důvod nebylo možné zaměnit s jiným = zde = kdo rozhodl o organizační změně, co je jejím obsahem a kdy nastává její účinnost. Pokud v rozhodnutí není datum účinnosti uvedeno, účinnost nastává dnem následujícím po rozhodnutí.
      Druhým důvodem, proč musí být datum uvedeno, je přezkoumatelnost výpovědi: zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověd nejdříve tak , že výpovědní doba skončí nejpozději posledním pracovním dnem, který předchází stanovené účinnosti organizační změny.
      O neplatnosti výpovědi rozhoduje soud, je k tomu plno judikatury, takže by neplatnost byla velmi pravděpodobná.

    • 28. 5. 2024 20:42

      pmaja

      Můžu popsat konkrétní případ z mého okolí (nejde přímo o mě). Firmu s cca 23 zaměstnanci podědil potomek původního majitele. Ten se netají tím, že o podnikání nestojí, rozjednané obchody nechá doběhnout, majetek rozprodá a firmu zavře. Zatím neřekl datum, ke kterému plánuje "zavřít". Zřejmě z důvodu "vyhnutí se" oficiálnímu hromadnému propuštění, minulý měsíc některým zaměstnancům předal výpovědi podle
      52 a, ale neuvedl datum zrušení firmy. Větší část zaměstnanců je s těmito výpověďmi řekněme svolná, ale někteří zaměstnanci výpověď označili za neplatnou.
      Zbývající zaměstnanci jsou teď ale v ještě větší nejistotě, protože neví, co bude teď následovat a v jakém časovém sledu.
      Výpovědi zaměstnanců, kteří proto nim neprotestují jsou tedy platné? Někteří už mají domluvené jiné pracovní místo, těší se na odstupné.....
      Z pohledu toho zaměstnavatele, jaké on má nyní možnosti a jak může "rozdání vadných" výpovědí napravit? Myslím, že v tom nebyl zlý úmysl, ale jen neznalost. Ke cti toho zaměstnavatele je to, že lidi nijak nedusí, nesnaží se nějak obejít vyplacení odstupného (alespoň to zatím tak vypadá) a když nechce pokračovat v podnikání po svém otci a nemá k tomu vztah, tak ho k tomu nelze nutit. Víc komunikovat se zaměstnanci by ale jistě měl.
      Jak jsem napsala, je to případ z mého okolí, sama pracuji jako mzdová účetní, a tak mě ta problematika zajímá.
      Byla bych moc ráda, kdybyste si našel/našla čas a ještě tyto dotazy zodpověděl/a.
      Moc děkuji.

    • 29. 5. 2024 16:52

      without nickname

      Při vší snaze se nedá reagovat.
      Píšete, že firmu podědil potomek - zďědil obchodní podíl obchodní společnosti? V dalším píšete v budoucím čase, takže zřejmě o zrušení zaměstnavatele ještě nerozhodl, tudíž jakákoliv výpověď podle 52a) byla předčasná a vyplacené odstupné není odstupným = nutné odvody.

      Jiný rezim nastupuje, pokud zemřel zaměstnavatel-FO - pak mají dědicové, pokud splňují podmínky pro provozování živnosti, 3 měsíce na to, aby se se rozhodli, zda budou v živnosti pokračovat. Po dobu těch 3 měsíců, resp. do doby, než se dědicové rozhodnou, zaměstnanci práci nekonají. Náleží jim náhrada mzdy ve výši průměru, ale tuto náhradu jim nevyplácejí dědicové, ale zaměstnanci musí svůj nárok uplatnit v dědickém řízení.

      Jinak pokud zjistím, že doručená výpověď trpí nějakou vadou, optimum je, pokud v témže měsíci doručim výpověď bez vady. Pokud se bude jednat o další měsíc, záleží na tom, zda zaměstnanec zažaluje neplatnost té první výpovědi, ale ta druhá výpověď to i tak "jistí".

    • 29. 5. 2024 18:36

      pmaja

      Dobrý den, původní majitel žije, ale trpí nevyléčitelnou nemocí. Před propuknutím nemoci převedl obchodní podíl na syna. Po tomto kroku firma nějaký čas normálně fungovala, vedením firmy byl pověřený jednatel (dlouholetý pracovník firmy). Nový majitel do chodu firmy nijak nezasahoval a nijak o ni nejevil zájem (ani nezná jména zaměstnanců a kdo co dělá), prakticky se v ní vůbec nevyskytoval. Minulý měsíc byl narychlo a v tajnosti odvolán dosavadní jednatel. Nový majitel (nevím, jak ho správně označovat) neučinil žádné oficiální prohlášení o budoucnosti firmy, ale údajně se před pár zaměstnanci zmínil, že firma nevytváří takový zisk, který on očekával a že ji hodlá zrušit. Vzhledem k tomu, že nařídil rychlé vyklízení areálu, to opravdu vypadá, že nehodlá v podnikání pokračovat. Nedělají se žádné nové nabídky, nerozjíždí se nové zakázky, dojíždí se jen ty staré.
      S tím odstupným mě to nenapadlo. Myslíte, že by to třeba mohla napadnout sociálka při kontrole? V minulosti jsem již také pár odstupných vyplácela a sociálce vždycky stačilo mrknout jen na papír, že je tam ten správný paragraf a podrobně to nijak nezkoumali. Ale třeba by se to mohlo "vykulit" právě kvůli nějakému soudímu sporu.
      No každopádně se blíží konec měsíce, takže se očekávají další výpovědi, tak jestlipak už budou správně?
      Moc děkuji za Váš čas.

    • 29. 5. 2024 19:07

      without nickname

      Hm, tak nejdříve zdědil, teď nikdo ani nezemřel. Fakt dobrý. Dobrý návod pro ty, kteří se tu snaží odpovídat aby odpovídali také tímto způsobem. Možná zemřel, možná nezemřel, ale ono je to vlastně jedno, ať si tazatel vybere (nebo ať se sám obtěžuje si odpověď najít).

    • 29. 5. 2024 21:05

      pmaja

      Heleďte se já nevím. A mám pocit, že přesné informace nemají ani samotní zaměstnanci. To, co jsem psala, jsem se dozvěděla po částech, když jsem se ptala na konkrétní věci. Je to celé zamotané a lidi z té firmy už jsou nedůvěřiví i k sobě navzájem. Že byl odvolán jednatel se dozvěděli až, když měli divný pocit a podívali se na Justici.
      Mě to celé zajímalo proto, protože jsem kdysi pracovala ve firmě, která neplatila odvody a časem neplatila lidem ani výplaty. Já jsem naštěstí včas utekla, ale těm, co zůstali déle doteď firma dluží výplaty i odstupné, a jsou to již 4 roky! Navíc jsem mzdová účetní, k problematice mám blízko a prostě mě to zajímá a rada se něco nového dozvím. Prostě taková deformace, možná zvědavost a špatná zkušenost z minulosti. Pokud jsem Vás tím zdržela nebo snad rozčílila, tak se Vám hluboce omlouvám a k této diskuzi už se nebudu vracet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).