Re: Prilezitostni prijem do 20 000Kc
Lide, ja uz jsem z toho opravdu zmatenej.
Jeste jednou polopaticky:
Jsem normalne zamestnany, kde mam za rok napr. 100000, tzn. radne z teto castky platim dan a dalsi nalezitosti (resp. to za me automaticky dela zamestnavatel).
Ja si mimo sve zamestnani (aniz by o tom zamestnavatel vedel) prividelal (na smlouvu o dile) za rok castku 15 000Kc. Musim jeste tuto castku 15 000 nekde uvest a zdanit, nebo si toho proste nemusim jiz vsimat??
To je jedine, na co chci odpovedet. Dekuji
Re: Prilezit. prijem do 20 000Kc-pro bdm
a prosím bdm jak je to tedy s tím § 38g/2? Já myslela, že když jsem zaměstnána a vydělám si podle §10 víc než 6000,- tak musím podávat daňové přiznání?
Do těch 20000,- se to vztahuje třeba na důchodce. Nebo jsem to
pochopila na školení špatně?
*** Záleží podle jakého odstavce (písmena) §10 si vyděláte. §10/3 říká, že osvobození do 20ti tis. se týká odst.1/a (příležitostné činnosti, příležitostný pronájem mov.věcí,...). Pokud si přivyděláte "jiným odstavcem" nebo "jiným paragrafem", u kterého osvobození není, musíte se držet limitů §38g. ***
*** Pokud spadá pod 10/1/a, pak v úhrnu za rok do 20 tis. osvobozeno. Zkuste vyjít z toho, že do DP se neuvádějí příjmy osv.od daně (a ty se srážkovou daní) - §38g. A ty jsou v §4 (tam jsou limitem většinou doba mezi nákupem a prodejem a to, zda majetek byl v OM) a rovněž v 10/1/a (tady je limit 20 tis.). Tyto příjmy se do DP uvádět nemusí, tudíž pouze kvůli nim se DP podávat nemusí. Pak máte spoustu dalších příjmů a jejich souběh (§6,§7,§8,§9,10§). A při takových příjmech už musíte dát pozor na ta omezení a souběh, které stanovuje §38g. A pokud veškeré (jakékoli) příjmy nepřesáhnou 15 tis., pak se DP vůbec nemusíte zabývat ***
díky moc, super, pochopila. Jen nevím, co si tedy mám myslet o tom, když tomu kamarádovi muzikantovi na fú řekli, že když je zaměstnán, nad 6 tis. přiznání a danit.
a ještě jsem volala kamarádce, také zaměstnaná a psala články do časopisů a také si prý hlídala 6 tis. - sdělili na fú, ale úplně v jiném konci republiky.
A to bych u obou řekla, podle vašeho výkladu, že do 20 osvobozeno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.