Re: prodloužení záruky u opravy staveb.p
Předpokládám, že jde o vztah dle občanského práva. Na tuto činnost by se pak zřejmě vztahovala ustanovení o úpravě věci. V tom případě se záruční doba prodlouží o dobu od uplatnění práva z odpovědnosti za vady do bezchybného provedení opravy. §655(2) ObčZ.
31/1/2004 - provedení oplechování na novostavbě
9/2006 - jsme se nastěhovali
v pondělí 23/1/2006 při silném větru jsme zjistili, že dostatečně nedrží oplechování na štítové nadezdívce (hmoždiny vylomily kus tvárnice předpokládám, že už při samotné montáži, my si toho všimly až poté , co jsme večer nemohli spát kvůli burácení ozývajícím se ze střechy - po obhlídnutí, co to burácí jsme zjistili popsanou vadu)
mám zafixovány 3 měsíce? asi se pletu
>>>31/1/2006 mi končí dvouletá záruka na provedení
>>>oplechování RD, zjistila jsem, že oplechování
>>>vykazuje
>>>vady
>>>- tyto budou odstraněny. Prodlouží se záruka (na
>>>oplechování) od data odstranění vad? o kolik měísců?
>>Předpokládám, že jde o vztah dle občanského práva. Na
>>tuto činnost by se pak zřejmě vztahovala ustanovení o
>>úpravě věci. V tom případě se záruční doba prodlouží
>>o
>>dobu od uplatnění práva z odpovědnosti za vady do
>>bezchybného provedení opravy. §655(2) ObčZ.
>
>31/1/2004 - provedení oplechování na novostavbě
>9/2006 - jsme se nastěhovali
>v pondělí 23/1/2006 při silném větru jsme zjistili, že
>dostatečně nedrží oplechování na štítové nadezdívce
>(hmoždiny vylomily kus tvárnice předpokládám, že už při
>samotné montáži, my si toho všimly až poté , co jsme
>večer nemohli spát kvůli burácení ozývajícím se ze
>střechy - po obhlídnutí, co to burácí jsme zjistili
>popsanou vadu)
Pokud budete tvrdit, že oplechování nebylo dostatečně připevněno, tak by to byla oprava a platilo by totéž, co pro úpravu.
>
>mám zafixovány 3 měsíce? asi se pletu
U stavebních prací min. 18 měsíců (§654/1), ale vy píšete, že vám končí dvouletá záruka, takže jsem předpokládal, že jste ji měli smluvně prodlouženou nad rámec zákona, což je dle §654/3 možné.
Vy máte tendenci to chápat jako novou opravu s nově běžící záruční lhůtou. Na to vám těžko zhotovitel přistoupí. Je to prostě reklamace provedeného díla - v záruční době jste zjistili, že má dílo (dle vašeho názoru) vadu, budete reklamovat, zhotovitel to možná v rámci záruky opraví a záruka se prodlouží o dobu kterou jsem už popsal.
Pokud byste opravu oplechování provedli už po záruce, pak by na ni zhotovitel poskytl záruku jako na "novou" opravu.
To je ostatně ta lepší varianta - v praxi se s vámi může zhotovitel hádat, jestli to už nebyla živelná záležitost, polemizovat o síle větru atd...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.