Re: prodloužení záruky u opravy staveb.p
Předpokládám, že jde o vztah dle občanského práva. Na tuto činnost by se pak zřejmě vztahovala ustanovení o úpravě věci. V tom případě se záruční doba prodlouží o dobu od uplatnění práva z odpovědnosti za vady do bezchybného provedení opravy. §655(2) ObčZ.
31/1/2004 - provedení oplechování na novostavbě
9/2006 - jsme se nastěhovali
v pondělí 23/1/2006 při silném větru jsme zjistili, že dostatečně nedrží oplechování na štítové nadezdívce (hmoždiny vylomily kus tvárnice předpokládám, že už při samotné montáži, my si toho všimly až poté , co jsme večer nemohli spát kvůli burácení ozývajícím se ze střechy - po obhlídnutí, co to burácí jsme zjistili popsanou vadu)
mám zafixovány 3 měsíce? asi se pletu
>>>31/1/2006 mi končí dvouletá záruka na provedení
>>>oplechování RD, zjistila jsem, že oplechování
>>>vykazuje
>>>vady
>>>- tyto budou odstraněny. Prodlouží se záruka (na
>>>oplechování) od data odstranění vad? o kolik měísců?
>>Předpokládám, že jde o vztah dle občanského práva. Na
>>tuto činnost by se pak zřejmě vztahovala ustanovení o
>>úpravě věci. V tom případě se záruční doba prodlouží
>>o
>>dobu od uplatnění práva z odpovědnosti za vady do
>>bezchybného provedení opravy. §655(2) ObčZ.
>
>31/1/2004 - provedení oplechování na novostavbě
>9/2006 - jsme se nastěhovali
>v pondělí 23/1/2006 při silném větru jsme zjistili, že
>dostatečně nedrží oplechování na štítové nadezdívce
>(hmoždiny vylomily kus tvárnice předpokládám, že už při
>samotné montáži, my si toho všimly až poté , co jsme
>večer nemohli spát kvůli burácení ozývajícím se ze
>střechy - po obhlídnutí, co to burácí jsme zjistili
>popsanou vadu)
Pokud budete tvrdit, že oplechování nebylo dostatečně připevněno, tak by to byla oprava a platilo by totéž, co pro úpravu.
>
>mám zafixovány 3 měsíce? asi se pletu
U stavebních prací min. 18 měsíců (§654/1), ale vy píšete, že vám končí dvouletá záruka, takže jsem předpokládal, že jste ji měli smluvně prodlouženou nad rámec zákona, což je dle §654/3 možné.
Vy máte tendenci to chápat jako novou opravu s nově běžící záruční lhůtou. Na to vám těžko zhotovitel přistoupí. Je to prostě reklamace provedeného díla - v záruční době jste zjistili, že má dílo (dle vašeho názoru) vadu, budete reklamovat, zhotovitel to možná v rámci záruky opraví a záruka se prodlouží o dobu kterou jsem už popsal.
Pokud byste opravu oplechování provedli už po záruce, pak by na ni zhotovitel poskytl záruku jako na "novou" opravu.
To je ostatně ta lepší varianta - v praxi se s vámi může zhotovitel hádat, jestli to už nebyla živelná záležitost, polemizovat o síle větru atd...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
26. 1. 2006 11:16
31/1/2006 mi končí dvouletá záruka na provedení oplechování RD, zjistila jsem, že oplechování vykazuje vady - tyto budou odstraněny. Prodlouží se záruka (na oplechování) od data odstranění vad? o kolik měísců?