Re: Průměrná cena za PHM u LPG
U soukromého vozidla pro firemní použití využíváte částku amortizační (3,80) plus náklady dle průměrné spotřeby z TP. Nákup pohonných hmot (LPG či benzin) bych nedokladoval a dle knihy jízd bych použil pro výpočet ujeté kilometry X prvotní palivo dle TP. Kde máte napsáno jaká je spotřeba u LPG jako paliva?
Bral bych to tak, že LPG je alternativní pohon.
Kdo vám bude dokazovat na co jezdíte?
Teď jsem toto téma četla v "Daně a účetnictví " a celkem mě to pobavilo.....tak se ráda o toto podělím:
..je v zájmu držitele automobilu, který vozidlo využívá na prac.cesty, aby získal potvrzení autorizované zkučebny o spotřebě plynu. Pokud nemá použije se toto - jestliže je cena plynu na účtence uvedena v Kč za 1 litr, pak se náhrada počítá dle vzorce:
N=SBAxLxCLPG
N=náhrada
SBA=prům.spotřeba benzinu na 1 km
L= ujetá vzdálenost v km
CLPG= cena 1 litru LPG v K4
jestliže cena plynu je na účtence v Kč za 1 kg, postupuje se:
N= 0,55 (SBAxLxCLPG)
N=náhrada za spotř.PHM
SBA=prům.spotřeba
L= vzdálenost
CLPG= cena 1 kg LPG v Kč
:-))
Uvádíte, že se použije cena z učtenky za litr resp.kilogram LPG.
Ale to vozidlo je soukromé, pouze se (občas) využívá pro firemní účely. Při čerpání pohonných hmot daňový doklad neberete, tudíž účtenku nemáte. Všude se píše o spotřebe v TP, tam je benzin, proto uplatnuji 3,80 + MF vyhlášené ceny PHM pro příslušný rok.
Myslíte, že by FÚ mohl tento postup nějak zpochybnit?
Chtěl bych znát číslo zákona který upravuje to, že jsem povinnen předkládat doklad o koupi LPG u soukr. vozidla. Na nákup samozřejmě neuplatňuji odpočet DPH. Navíc nemám žádnou povinnost dokladovat z jakého důvodu jsem použil či nepoužil LPG jako poh.hmotu při použití vozidla pro podnikatelskou cestu.
Zákon o cestovních náhradách §7 odst.5 je to myšlené na zaměstnance, který používá svůj automobil, ale platí to i pro podnikatele. Tak mi to vysvětlili na FÚ. Je tam psáno pokud nedoloží dokladem cenu, počítá se průměrná od MF. Zde nejde o výdaj ale o doložení ceny neboť ji MF neuvádí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.