Re: Průměrná cena za PHM u LPG
U soukromého vozidla pro firemní použití využíváte částku amortizační (3,80) plus náklady dle průměrné spotřeby z TP. Nákup pohonných hmot (LPG či benzin) bych nedokladoval a dle knihy jízd bych použil pro výpočet ujeté kilometry X prvotní palivo dle TP. Kde máte napsáno jaká je spotřeba u LPG jako paliva?
Bral bych to tak, že LPG je alternativní pohon.
Kdo vám bude dokazovat na co jezdíte?
Teď jsem toto téma četla v "Daně a účetnictví " a celkem mě to pobavilo.....tak se ráda o toto podělím:
..je v zájmu držitele automobilu, který vozidlo využívá na prac.cesty, aby získal potvrzení autorizované zkučebny o spotřebě plynu. Pokud nemá použije se toto - jestliže je cena plynu na účtence uvedena v Kč za 1 litr, pak se náhrada počítá dle vzorce:
N=SBAxLxCLPG
N=náhrada
SBA=prům.spotřeba benzinu na 1 km
L= ujetá vzdálenost v km
CLPG= cena 1 litru LPG v K4
jestliže cena plynu je na účtence v Kč za 1 kg, postupuje se:
N= 0,55 (SBAxLxCLPG)
N=náhrada za spotř.PHM
SBA=prům.spotřeba
L= vzdálenost
CLPG= cena 1 kg LPG v Kč
:-))
Uvádíte, že se použije cena z učtenky za litr resp.kilogram LPG.
Ale to vozidlo je soukromé, pouze se (občas) využívá pro firemní účely. Při čerpání pohonných hmot daňový doklad neberete, tudíž účtenku nemáte. Všude se píše o spotřebe v TP, tam je benzin, proto uplatnuji 3,80 + MF vyhlášené ceny PHM pro příslušný rok.
Myslíte, že by FÚ mohl tento postup nějak zpochybnit?
Chtěl bych znát číslo zákona který upravuje to, že jsem povinnen předkládat doklad o koupi LPG u soukr. vozidla. Na nákup samozřejmě neuplatňuji odpočet DPH. Navíc nemám žádnou povinnost dokladovat z jakého důvodu jsem použil či nepoužil LPG jako poh.hmotu při použití vozidla pro podnikatelskou cestu.
Zákon o cestovních náhradách §7 odst.5 je to myšlené na zaměstnance, který používá svůj automobil, ale platí to i pro podnikatele. Tak mi to vysvětlili na FÚ. Je tam psáno pokud nedoloží dokladem cenu, počítá se průměrná od MF. Zde nejde o výdaj ale o doložení ceny neboť ji MF neuvádí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 1. 2006 17:13
Jaká je průměrná cena PHM u soukormého vozidla pro firemní použití, když se používá jako pohon LPG? V pokynu 296 jsem nic nenašla, nevím ani jaké má LPG oktanové číslo(jestli ho vůbec má).