Re: společné zdanění a min. základ daně
asi nebudu odpovidat uplne na vas dotaz - na SZM jsou tu jine odbornice (a velmi dobre!!!) ale s tim MZD se mi to nejak nezda - pokud jste podnikala jako OSVC leden az cervenec, tak musite posuzovat 7/12 rocniho MZD - na druhou stranu scitate veskere prijmy (tedy i ze zavisle cinnosti, davky z UP ne), takze byste mela MZD prekrocit. A pokud jsem spravne pochopila, pokud jste nad MZD, tak spolecne zdaneni uplatnit muzete.... ale jak rikam, pockejte si na odpovedi zdejsich odbornic na SZM
casto se tu diskutovalo, jak posuzovat vetu "na poplatnika se vztahuje/nevztahuje MZD" - toto asi mate na mysli, ze? Doslo se k nazoru, ze to znamena, "jestli skutecne uplatnuje MZD" tzn. skutecny ZD je mensi nez MZD a musi tedy uplatnit MZD.... a ne jestli se na nej obecne vztahuje MZD (tzn. nepatri do skupiny, ktera je osvobozena od posuzovani)
Ano, přesně tohle jsem si neuměla zodpovědět a logičtější mi přišla ta druhá (méně výhodná a viditelně špatná) varianta. Ale tím jen lépe. Přijde mi fakt uhozené, že je lepší vyhodit přijatou fakturu a vykázat vyšší základ daně - třeba o 1000,-- a smět SZM, než "věrné zobrazení". Nebo nepoužít výhodnější paušál a dát skutečné výdaje - ač nižší..... no jo no....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.