Re: společné zdanění a min. základ daně
asi nebudu odpovidat uplne na vas dotaz - na SZM jsou tu jine odbornice (a velmi dobre!!!) ale s tim MZD se mi to nejak nezda - pokud jste podnikala jako OSVC leden az cervenec, tak musite posuzovat 7/12 rocniho MZD - na druhou stranu scitate veskere prijmy (tedy i ze zavisle cinnosti, davky z UP ne), takze byste mela MZD prekrocit. A pokud jsem spravne pochopila, pokud jste nad MZD, tak spolecne zdaneni uplatnit muzete.... ale jak rikam, pockejte si na odpovedi zdejsich odbornic na SZM
casto se tu diskutovalo, jak posuzovat vetu "na poplatnika se vztahuje/nevztahuje MZD" - toto asi mate na mysli, ze? Doslo se k nazoru, ze to znamena, "jestli skutecne uplatnuje MZD" tzn. skutecny ZD je mensi nez MZD a musi tedy uplatnit MZD.... a ne jestli se na nej obecne vztahuje MZD (tzn. nepatri do skupiny, ktera je osvobozena od posuzovani)
Ano, přesně tohle jsem si neuměla zodpovědět a logičtější mi přišla ta druhá (méně výhodná a viditelně špatná) varianta. Ale tím jen lépe. Přijde mi fakt uhozené, že je lepší vyhodit přijatou fakturu a vykázat vyšší základ daně - třeba o 1000,-- a smět SZM, než "věrné zobrazení". Nebo nepoužít výhodnější paušál a dát skutečné výdaje - ač nižší..... no jo no....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
2. 2. 2006 12:11
Dobrý den,
vím, že se ptám asi posté, ale společné zdanění nemůže uplatnit manželský pár s dítětem, kde:
manžel závislá činnost celý rok
manželka: leden až duben OSVČ
květen až červenec souběh OSVČ a závislá činnost
zbytek roku úřad práce.
Ty čtyři měsíce OSVČ - je lehce nad min. základem daně za 4 měsíce, nám tam vadí, že?
Děkuju