Re: prosíííím pomoc
Neznám podrobnosti, ale pokud byla budova pořízena a nemohla ve stavu v době pořízení sloužit pro podnikání a z toho důvodu byla zahájena rekonstrukce, tak povedete jak budovu tak i náklady na rekonstrukci na účtu 042 a to až do doby kolaudace. Pokud vám majitel nepředloží kolaudační rozhodnutí, tak budovu vč. TZ nezařadíte a neprovedete odpisy. Je snad v jeho zájmu, aby si o odpisy snížil základ daně.
Smlouva o koupi budovy byla provedena v roce 2004 a zaplacena
v roce 2005 - úvěrem. Budovu zatím eviduji na majetku. Podnikatel
mě totiž přinesl doklady o úvěru, smlouvě o koupi budovy,doklady o provedných opravách a rekontrukcích až
letos. Tudiž to teprve teď dávám dohromady. Když jsem se ho
zeptala zda je budova funkční sám mě nedokázal odpověď. Jenom
z papírů jsem se dočetla, že má povolení od stavebního úřadu.
Předpokládám, že budova není zkouladována.
Takže v této chvíli mám budova nechat v majetku, s tím, že
ji budu odepisovat až dostaneme kolaudační rozhodnutí?
Ta budova, pokud byla kdysi knihovnou, musela být zkolaudována a jistě ji původní vlastník odepisoval. Pokud ji nový vlastník ale nevyužíval k účelu dříve zkolaudovanému a pro účely svých podnikatelských aktivit ihned po pořízení začal budovu rekonstruovat, pak ji nelze zažadit do používání a ani ji nelze odepisovat. Pořízení budovy a náklady na rekonstrukci budete soustředit na účtu 042. Odpisování lze zahájit po uvedení pořizované věci do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání. Obdobně to platí pro technické zhodnocení . Je věcí vlastníka, aby všechny potřebné doklady k zaúčtování předal kompletní a včas. Vím, že je to někdy složité, ale proč by z toho měla bolet hlava vás? Pokud nedoloží, že budova může být zařazena (vypsat a podepsat zařazovací protokol a doložit kolaud. rozhodnutím) a odepisována, ponechte na 042. Co se týká zařazení do OS 5, tak tohle nelze jednoznačně stanovit. Záleží na poměru plochy administrativní části a části skladu. Administrativní budovy jsou zařazeny v OS 6.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.