Re: KONEC PRAC.POMĚRU A NEMOC!!!!!
vy mu bud udelate RZD (kdyz zazada) nebo mu vystavite potvrzeni o prijmech ... takze hrat mrtveho brouka bych neradila .... pokud se do 15.2. (zitrka) neozve, tak bych se s nim spojila a domluvila se, jakym způsobem chce predat potvrzeni o prijmech; pokud s nim nechcete jednat, tak to poslete doporucene na jeho adresu...
Jakého mrtvého brouka? Je to věcí zaměstnance, zda požádá nebo nepožádá o zúčtování. Když nepožádá, tak nic. Potvrzení o zdanitelných příjmech se také vydává na žádost zaměstnance, účetní není povinna se s ním spojovat ani mu něco zasílat, jestliže se on sám neozve. Zaměstnavatel dokonce není ani povinen mu to potvrzení bezplatně zasílat. Je povinen pouze na vyžádání vystavit - a třeba předat. Záleží na domluvě. Já jsem zaměstnancům, o kterých jsem předpokládala, že potvrzení budou chtít, ho vystavila a rozeslala ještě než se ozvali, ale není to povinnost.
**
:-))) to je presne.... ;-)
ja ted treba resim to, jestli v praci udelaji priteli RZD: on tam donesl potvrzeni o prijmech od byvaleho zamestnavatele... bohuzel je to italska firma a ucetni tam chodi pouze 1x tydne, takze k fyzickemu podpisu prohlaseni nedoslo.... papir odevzdal fakturantce s tim, ze chce RZD, ta rikala, ze to vyridi.... pritel je ted po operaci v nemocnici... jsem zvedava, jak to dopadne (kdyztak mu udelam priznani, to neni problem, ale stejne jsem zvedava, jestli mu RZD udelaji - samozrejme vim, ze nemusi, protoze nepodepsal Prohlaseni, ale na druhou stranu, kde se to dodrzuje uplne pünktlich - u nas se podepisuje i 2 roky pozpatku...)
no nevim, co muzu zkomplikovat, kdyz se zamestnance pred 15.2. zeptam, jestli chce RZD nebo potvrzeni o prijmu a nebudu cekat, ze se v danich vyzna a ze se prihlasi sam.... ale je to kazdeho vec, je mi jasne, ze v podniku kde je 100 zamestnancu kazdeho obihat nebudu....
V podniku, kde je 100 zaměstnanců, stačí poslat hromadný mail nebo vyvěsit informaci na nástěnce. Skutečně nemůžu předpokládat, že někdo studuje zákony ve svém volném čase. A už teď vím, že budu pomáhat zpracovávat asi pět SZM, i když to není moje povinnost a taky z toho nejsem nadšená. Jsem pro, aby mzdová účetní sama vyvinula aktivní činnost k tomu, aby zaměstnanci platili co nejmenší daně, když na to mají právo.
Děkuju za názory a rady, ale co mám tedy konkrétně dnes dělat, když na toho našeho pracovníka nemá nikdo ve firmě telefon, což nechápu, ale je to tak, mám akorát jeho adresu - mám mu určitě napsat nějaký dopis, ale jedna paní účetní mi poradila, ať mu tedy to RZD udělám z toho co si u nás vydělal, stane se něco??? Myslím tím, když mu udělám RZD a on už si to někde třeba zařídil bokem, že by mu někdo RZD udělal??
RZD bez jeho souhlasu bych mu rozhodne nedelala, riskujete, ze mu vypocitate preplatek, vratite (ani nevim, jak byste vracela) a on si to jak pisete udela jeste jednou a bude problem - bud mu na tu adresu poslete Potvrzeni o prijmech nebo to nechte plavat - opravdu ze zakona nemate povinnost se o to starat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.